Приписват на социалните мрежи и чувството за самота

Социалните медии имат влияние върху самочувствието на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Оказва се, че зависимостта от социалните медии влияе на чувството за самота у хората. Това установи ново научно изследване на екип от Калифорнийския университет по медицина.

Самотата е сериозен проблем, засягащ здравето, благосъстоянието и дълголетието. Усещането за самота е познато на всеки, но в определени моменти от живота ни го преживяваме по-остро.

В опит да разработят ефективно лечение на това състояние, учените от Калифорнийския университет по медицина са изследвали психологическите и екологични фактори, които водят до чувство на самота в различни възрастови групи. За целите на изследването учените са разработили онлайн проучване, в което са участвали 2843 американци на възраст от 20 до 69 години.

На базата на получените данни, учените са съставили карта, която показва кога самотата се усеща по-остро от човек. Оказва се, че повечето хора страдат от това чувство на около 20 години и най-малко – на 60 години.

Авторите на изследването отбелязват, че по-ниско ниво на състрадание, по-малко познати и приятели, отсъствие на съпруг или партньор, както и нарушаване на ежедневния режим са постоянни условия за развитие на самотата на всяка възраст. По-ниското самочувствие и по-високите нива на тревожност обаче са свързани с влошаване на това състояние само при младите хора.

Учените казват, че това се дължи на стреса и натиска, който хората в 20-те или 30-те си години изпитват, стремейки се да изградят кариера и да намерят партньор в живота. „Мнозина непрекъснато се сравняват с други хора в социалните медии и се притесняват от броя харесвания и последователи”, казва д-р Таня Нгуен, първият автор на изследването. „Ниските нива на самочувствие могат да доведат до засилено чувство на самота”.

На 40-годишна възраст хората започват да се сблъскват с физически проблеми и влошено здраве. „Хората започват да губят близки, а децата им растат и стават по-независими. Това може да предизвика промяна в самоидентификацията, което води до повишено чувство за самота”, допълвае Нгуен.

Авторите отбелязват, че към 60-годишна възраст много проблеми „изчезват сами”, докато други стават по-малко забележими. Сега, когато учените са успели да определят причините за обостряне на самотата в различни периоди от живота на човека, те възнамеряват да разработят стратегии, които могат ефективно да намалят това чувство в трудни за хората времена.

Коментари по темата: „Приписват на социалните мрежи и чувството за самота”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Дето има виц – Три дни откак Фейца е крашнал. По сета цари всеобща паника, хората уплашени тичат по улиците със снимки в ръце и разтревожено се питат:
    – Ти харесваш ли ме ?
    – Да, а ти мен ?

  2. БРЕЙ

    КАКВА САМОТА? Само удовлетворение дават соц. мрежите хората са гомели сноби и се радват и вълнуват от получаването на лайкове. Дори в супер известната и популярна система има само LIKE и няма DISLIKE. Всичко е розовко само харесвания без възможност от НЕХаресвания. Това си е рай и радост само.

Коментар