Задава се бум на технологии срещу самотата

В пандемията мнозина разбраха, че трябва да общуват с възрастните не само по обикновен телефон
(снимка: CC0 Public Domain)

Месеците на „социална изолация”, която по същество си е физическа изолация, повлияха тежко на много хора. Липсата на срещи очи в очи, затварянето в домовете, прекратяването на традиционното ходене и посрещане на гости изостри проблема със самотата у мнозина. Технологичният свят усеща това и, изглежда, се е насочил към създаване на нови технологии за борба със самотата – особено за възрастните хора.

От момента, в който по-голямата част от Европа въведе мерки за ограничаване на физическото общуване между хората заради коронавируса, младата норвежка фирма No Isolation едва смогва да продава своя продукт Komp. Клиенти „валят”, особено от Норвегия и Великобритания.

Успехът на Komp

Komp е вторият продукт на No Isolation и е разработен за справяне със самотата. Насочен е към възрастните хора, които са затворени в домовете си или в домовете за възрастни и които рядко виждат семейството и приятелите си.

Пуснат на пазара през декември 2017 г., Komp представлява монитор с един-единствен голям бутон за включване и изключване, чиито настройки се управляват от придружаващо приложение, което някой от членовете на семейството контролира. На екрана устройството показва видеообаждания или презентация със снимки, за да забавлява и развлича своя зрител.

През 2019 година No Isolation е продала около 650 устройства. Сега обаче, през март и април, компанията е доставила общо 2200 бройки. Ако продължи с това темпо, фирмата ще трябва да достави 13 200 бройки до края на годината.

Тъй като създателите на устройството правят мониторинг на общото потребление, те са установили, че за една седмица през този февруари всеки Komp е получил средно 11,5 снимки и 1,9 видео разговора. През април всяко устройство е получило средно 17,4 снимки и 8,5 видеоразговора за период от седмица.

„По време на пандемията мнозина разбраха, че трябва да общуват онлайн с най-старите членове на семейството си. Може да са опитвали със смартфони или таблети, ала без успех – и сега изпитват болката от това да не могат да общуват с възрастните си роднини”, казва съоснователят на No Isolation и изпълнителен директор Карен Долва.

„Komp решава този проблем дори за най-аналоговите членове на семейството, тъй като не изисква каквито и да е цифрови умения. Смятаме, че е добре хората да разберат колко е важно да говорят и да се грижат един за друг”, пояснява Долва.

Фондове

Продукти като този на норвежката фирма тепърва набират скорост. Психолозите в някои страни вече заговориха гръмко за психологическите последици от пандемията. Продължителната изолация действа смазващо за много хора, особено за възрастните и самотните. Случаите на депресии бележат скок в глобален мащаб.

Осъзнаването на този проблем провокира различни организации във всички краища на света да предприемат действия. Така например, в началото на май британското правителство създаде фонд на стойност 5 милиона лири, предназначен за създаване на бързи решения за справяне със самотата. Той бе обявен от местното министерство на дигиталните технологии, културата, медиите и спорта.

Фондът реши да дава субсидии, вариращи между 500 000 и 1 милиона лири, за всякакви видове разработки, целящи „да гарантират, че за хора от всички възрасти и произход оставането у дома няма нужда да води до самота”.

„Коронавирусът и социалното дистанциране принудиха всички ни да погледнем самотата в очите. Така че разпознаването на знаците и справянето със стигмата никога не е било по-важно от сега”, коментира секретарят по културата във ведомството – Оливър Даудън.

Редица регионални организации също създадоха местни фондове за насърчаване на справяне със самотата.

Инвестиции

По данни на Австралийското статистическо бюро (ABS) от края на април и началото на май, самотата е най-често изпитваната форма на стрес, изпитвана от хората по време на пандемията COVID-19.

Като отговор на това може да се очаква бум на инвестициите в технологии от типа на лични асистенти и малки домашни роботи, които забавляват, говорят, пускат музика и филми, водят „интелигентни” разговори със своите стопани, провеждат видеоразговори с техни роднини.

Един пример за случващото се е младата фирма Service Robotics, чиито малки роботи помагат на възрастни и самотни хора да не скучаят. Преди броени дни тя привлече инвестиция в размер на 600 000 лири от фондове и индивидуални инвеститори.

Нейният робот GenieConnect осигурява компания за възрастните хора и им помага с ежедневни малки задачи като напомняне кога да си пият лекарствата, търсене на информация, пускане на музика, провеждане на видеообаждания.

С отварянето на все повече грантове и фондове за справяне със самотата може да се очаква софтуерните приложения, роботите и всички други технологии за борба със самотата да преживеят същински „бум” през идните месеци.

Коментари по темата: „Задава се бум на технологии срещу самотата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    След великия напредък в областта на вибраторите, надуваемите кукли и другите средства за самозадоволяване, защо да не продавате и други заместители на истинските неща? Чикидж*ство във всичко, това ли ви е новата цел?

Коментар