Управляват траекторията на мълнията с лазер

Контролирането на мълниите може да се окаже решима задача
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен екип от физици е разработил лазерна технология, която може да се използва за промяна на траекторията на мълнията. Разработката може да се използва в бъдеще не само в индустрията, но и в медицината за подобряване на оптичните скалпели.

Мълнията е опасно природно явление, което често предизвиква горски пожари. Въпреки това, човек все още не може да го контролира: мълниите се появяват непредсказуемо и е невъзможно да се изчисли мястото на удара предварително.

Единственият начин, по който можете по някакъв начин да се предпазите от мълния, е чрез гръмоотвод. Но това е доста „тромаво” решение и може да „контролира” мълнията само локално.

Международен екип от учени е измислил как дистанционно да влияе на електрическите разряди, образуващи се в атмосферата, като по този начин контролира тяхното движение. С новата технология, описана в Nature, не е необходимо да се изчислява мястото на удара: достатъчно е да се насочи лазерен лъч в гръмотевичния облак, който сам ще „привлече” мълнията.

За целта учените са използвали лазерен лъч с ниска интензивност. Микрочастици графен влизат в концентрирания лъч от околния въздух. Лазерният лъч загрява микрочастиците и предизвиква електрически срив. Това води до протичане на електрически разряд по лазерния лъч.

За да контролират мълнията, физиците са използвали лазерен лъч с интензитет хиляда пъти по-малък, отколкото при предишни изследвания. Това прави възможно намаляването на разходите за внедряване на технологията.

Засега разработката остава зад стените на лабораторията. За да контролират истинската мълния, учените ще трябва да измислят как да пръскат графенови частици във въздуха, така че лазерният лъч да може да повлияе на пътя на разреждане на мълнията.

Изследователите прогнозират използването на технологията не само в индустрията, но и в медицината – например, за подобряване на оптичните скалпели.

Коментар