Очаква се възстановяване на ИТ разходите в ЕМЕА през 2021 г.

Повече от година ще отнеме възстановяването на ИТ пазара в ЕМЕА до нивото от 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за ИТ в региона на EMEA (Европа, Африка, Близкия изток) ще започнат бавно да се възстановяват през 2021 г., докато годишният ръст спрямо 2020 г. ще бъде 2,8%, а приходите ще достигнат 1,075 трилиона долара, според актуализираната прогноза на Gartner.

Възстановяването на ИТ пазара в региона на EMEA до нивото на 2019 г. ще отнеме повече от година, тъй като до края на 2020 г. анализаторите от Gartner прогнозират спад с 6,8% до 1,046 трилиона долара.

ИТ пазарът ще се възстанови най-енергично в сектори като центрове за данни и корпоративен софтуер. Минимален ръст през 2021 г. ще регистрират секторите за офис оборудване и ИТ услуги, въпреки че именно те ще претърпят най-значително намаление до края на тази година – съответно с 15,1% и 7,0%.

В допълнение към пандемията COVID-19, която повлия на ИТ пазара в световен мащаб, излизането на Великобритания от ЕС – така нареченият Брекзит – също се превърна в отрицателен икономически фактор за региона EMEA през 2020 г.

Процесът на възстановяване на пазара, който ще започне през 2021 г., за повечето компании ще бъде тясно свързан с преконфигуриране на бизнес и оперативни модели в съответствие с „новата реалност” чрез по-оптимално преразпределение на ИТ разходите.

Gartner очаква, че след рекордните 15,1% намаление на хардуерните разходи през 2020 г., причинени от пандемията от коронавируса, сегментът ще се отбележи лек ръст през 2021 г. – само с 1,7%, но разходите за закупуване на тънки и леки лаптопи ще се увеличат с 10%.

Разходите за услуги PaaS (платформа като услуга) ще нараснат рязко в ЕМЕА през 2021 г. – с 60%, твърдят анализаторите. Също така се очаква да нараснат с 5% разходите за технологии за отдалечена работа. Компаниите от региона на EMEA ще увеличат общите си разходи за платформи за сътрудничество и съдържание със 17%, за софтуер за сигурност с 11% и за видеоконференции в облак и обединени комуникации с 4%.

Скоростта на внедряване на дистанционната работа варира значително в света и зависи от дълбочината на внедряване на ИТ, културата и степента на взаимопроникване на индустриите, според Gartner. До края на 2021 г. в САЩ се очаква до 52% от работната сила да работи дистанционно, във Великобритания – до 48%, в Германия и Франция – съответно около 38% и 34%.

Коментар