7 начина за ускоряване на бавния компютър

Няколко прости действия могат да ускорят работата на задъхващия се компютър
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако ви се струва, че компютърът ви работи по-бавно, отколкото като нов, това не се дължи само на остаряването на хардуера. Компютрите наистина се забавят с възрастта, но най-вече заради софтуера. По-новите програми са оптимизирани за актуалните компютърни конфигурации.

И въпреки че не можете с магическа пръчка да направите стария си компютър нов, има начини да намалите изоставането на хардуера. Ето няколко стъпки, предложени от Business Insider, които можете да предприемете, за да  ускорите работата на настолния си РС или лаптоп.

Намалете броя на стартиращите приложения

С течение на времето добавяте все повече и повече приложения към списъка от програми, които стартират заедно с първоначалното зареждане на операционната система. Това не само забавя зареждането на Windows, но и увеличава броя на непрекъснато изпълняваните програми във фонов режим.

Какво е лекарството? Прегледайте списъка със стартиращи приложения (чрез Task Manager) на компютъра и деактивирайте тези, които използват много памет или ресурс на процесора. Можете да намалите броя на ненужните програми, които се стартират заедно с Windows.

Използвайте по-малко табове в браузъра

Уеб браузърите са много лакоми за оперативна памет и когато отворите в тях повече от няколко раздела (таба), може да забележите драстично влошаване на цялостната производителност на компютъра.

Лесно е да загубите следите на отворените табове в браузъра и да достигнете десетки наведнъж. Но ако компютърът ви обикновено се забавя, имайте предвид отворените табове и ги сведете до минимум.

Проверете за злонамерен софтуер

Важно е да сканирате редовно компютъра си за вируси и друг злонамерен софтуер. Можете да се придържате към планирано сканиране, което антивирусната програма ще избере вместо вас, но ако това е в средата на деня, когато работите, ще затрудните компютъра си още повече.

Затова помислете за планиране на ваше собствено сканиране в подходящо време. За целта стартирайте антивирусния софтуер и потърсете графика му за сканиране. Настройте го така, че винаги да се активира късно през деня, на обяд или по друго време, когато не използвате активно компютъра си.

Рестартирайте компютъра си редовно

Повечето хора приспиват компютъра си в края на деня, така че сутрин бързо да започват работата си от мястото, на което са приключили предишния ден. Но приспиването на компютъра го лишава от възможността да извършва необходимото изчистване на фрагментираната памет.

За да получите най-добрата производителност от компютъра си, рестартирайте го поне веднъж на няколко дни. Не е нужно да правите това ежедневно, но при два пъти седмично ще поддържате максимална ефективност.

Поставете на пауза OneDrive

OneDrive е удобна услуга за съхранение в облака, включена в абонамента за Microsoft 365. Постоянната синхронизация обаче може да забави вашата система. Ако се нуждаете от възможно най-голяма производителност, помислете да поставите на пауза OneDrive  – можете да направите това в продължение на два, осем или 24 часа. Ето как:

  • Щракнете върху иконата OneDrive в системната лента в долния десен ъгъл на десктопа на Windows.
  • Изберете „ Help & Settings”.
  • Щракнете върху „ Pause Syncing” и след това изберете колко дълга да бъде паузата.

Инсталирайте SSD

Ако имате по-стар компютър, който не е оборудван с SSD устройство, тогава нито едно друго нещо няма да подобри производителността на компютъра ви повече от надграждане до SSD.

Това не е просто надграждане, при което подменяте старото си системно устройство с ново, преинсталирате Windows и след това преинсталиране всички програми, които обикновено използвате. SSD може да накара компютъра ви да се зареди за секунди, а не за минути, и да стартира повечето програми почти моментално. Това е много по-забележимо подобрение на скоростта, отколкото дори надграждане до нов процесор.

Използвайте ReadyBoost

Ако имате по-стар компютър – особено такъв без SSD – може да се възползвате от функция на Windows 10, наречена ReadyBoost. Този инструмент ви позволява да използвате USB флаш устройство като допълнителна памет.

По отношение на цялостното подобряване на скоростта, това е подобно на добавянето на допълнителна RAM към слот на дънната платка на компютъра, но е много по-лесно. Ето как да го направите:

  • Поставете USB флашка в наличен порт на компютъра.
  • Отворете File Explorer и щракнете с десния бутон върху USB устройството.
  • Изберете „Properties”.
  • В появилия се прозорец изберете раздела „ReadyBoost”. Сега проверете дали Windows може да използва тази флашка.
  • Ако може, щракнете върху „ Use this device” и следвайте инструкциите, за да настроите устройството като допълнителна памет на вашия компютър.

Коментари по темата: „7 начина за ускоряване на бавния компютър”

добавете коментар...

  1. начинаещ

    ReadyBoost не е разрешен, защото услугата е забранена за ReadyBoost(sysmain) е изключена за този компютър. Услугата може да се включи обратно от администратор.

    това е при мен. и как да я включа?

  2. fg

    who да!

  3. Бай Who Й

    Слагате едно Lubuntu и сте в играта

  4. fg

    Да си махнете Windows-a

Коментар