Windows навърши 35 години – с 13 основни версии

Бил Гейтс показва първата версия на Windows в далечната 1985 година
(снимка: Carol Halebian)

В петък, 20 ноември, Windows навърши 35 години. Най-популярната операционна система за компютри се появи на този ден през 1985 г. със своята първа версия Windows 1.0, която замени MS-DOS и донесе много нови неща – елементи, които все още се използват, като ленти за превъртане, диалогови прозорци и приложения от рода на Notepad и Paint.

С пускането на версия 1.0 преди 35 години Microsoft въведе работата с мишка. Парадоксално, но в началото мнозина се оплакваха, че операционната система разчита твърде много на мишката за работата си, вместо на въвеждането на команди от клавиатурата. И сега има критики към Windows, но за други неща.

За да работи, Windows 1.0 изискваше две дискети, 256KB RAM и графична карта. При необходимост от работа с няколко програми, изискванията се увеличаваха – твърд диск и 512KB RAM.

По онова време Microsoft се конкурираше с Apple на пазара за операционни системи, но Windows беше предопределена да се превърне в най-популярната платформа за компютри. През изминалите 35 години излязоха 13 основни версии на Windows – от 1.0 до 10. Ето хронологията:

  • Windows 1.0 – 1985 г.
  • Windows 2.0 – 1987 г.
  • Windows 3.0 – 1990 г.
  • Windows NT 3.5 – 1994 г.
  • Windows 95 – 1995
  • Windows 98 – 1998 г.
  • Windows ME – 2000 г.
  • Windows 2000 (известна още като Win2K или NT 5.0) – 2000 г.
  • Windows XP – 2001 г.
  • Windows Vista – 2007 г.
  • Windows 7 – 2009 г.
  • Windows 8 – 2012 г.
  • Windows 10 – 2015 г.
  • Windows 10 – 2020 г.

Следващата година се очаква да излезе Windows 10X – версия, пригодена за лаптопи, устройства с два екрана и гъвкави дисплеи. Що се отнася до настолната версия на Windows, тя ще продължи да бъде Windows 10, поне засега.

Коментари по темата: „Windows навърши 35 години – с 13 основни версии”

добавете коментар...

  1. Saevar

    прохождах като тинейджър на Win 95, после бях на 98, МЕ и последно на XP до 2006-а година, след това минах съвсем за експеримент на Убунту (GNU Linux) и до днес съм само с Дебиан и Федора, та неискам и да чувам повече за тва недоразумение на Микромеките….

  2. Anonymous

    Копираха от Лиса и Макинтош, които пък копираха от Ксерокс…

  3. Симо

    Мен ме кефеше win2k и win7pro… Другото е боза освен Сървър 2016 за работна станция и игри… Явно никой не играе вече че да му трябва стабилна машина с Windows… Нищо не знаете хлапаци, Линукс минукс, мое ли Аутокад на Линукс… Мое м друг път

  4. Симо

    Тъп кретен, вие си знаете кои е

  5. Иван

    До fg
    Карай си с Линукс, ентусиаст такъв!

  6. Blah

    Към Фофу: По това, което аз съм чел, първи са били ябълките. А споменавам Xerox PARC за по-младите читатели, за да се поровят и видят къде са направени голяма част от разработките, които в момента се приемат за норма в индустрията.

  7. Anonymous

    Колко хубаво е да си млад! Сега какъв дядо със старчески петна направо се е изоставил тоя човек.

  8. Фофу

    Blah ако трябва сме абсолютно точни “въвеждането” не е от Xerox PARC. Те са го измислили и са имали прототипи, но не и масово използване.

    Спорното е дали Мак-а на Апле-то или Вин-а ги въвеждат в масова употреба. Защото доколкото съм чел и гледал, Апле първи ги виждат в Xerox PARC и ги копират. В този момент те са били вложили сериозни пари в Xerox и са получили достъп техните технологии.
    Но по-късно МС стават сериозен вложител на пари в Апле и също са получили достъп до Епълските технологии и съответно също ги копират и въвеждат в масова употреба. Това е и една от сериозните причини за разрива м/у Бил и Стив.

  9. fg

    най големия боклук в компютърната история

  10. Blah

    4. Не е вярно, че Windows е въвел и “ленти за превъртане, диалогови прозорци и приложения от рода на Notepad и Paint”. За справка вижте какво е постигнато в лабораторията на Xerox PARC.

  11. Blah

    1. Първите няколко версии на Windows (до 3.0) не са самостоятелни OS, а по-скоро графичен шел върху MS-DOS.

    2. Мишката е създадена и използвана доста преди Windows да се появи.

    3. NT 4.0 липсва в списъка ви, а тя беше основна при сървърите и работните станции.

Коментар