Предимствата на 802.11ac Wave 2 рутер – Tenda AC10U

Tenda AC10U е гигабитов рутер, съвместим с Wi-Fi стандарта 802.11ac Wave 2
(снимка: Tenda)

Когато беше официално одобрен преди няколко години, Wi-Fi стандартът 802.11ac Wave 2 въведе множество подобрения, които в крайна сметка повлияха на свързаността както на домашните потребители, така и на бизнеса. Разбира се, на първо място и най-важна е увеличената производителност, т.е. възможността повече свързани потребители да ползват по-бърз интернет.

Наскоро разгледахме двубандовия рутер Tenda AC10U, който е именно устройство по стандарта 802.11ac Wave 2. Този рутер се позиционира като идеален, предвид възможностите и цената си, за видеострийминг у дома, за онлайн игри и други интернет приложения, които изискват бърз достъп и ефективно разпределение на честотната лента между множество свързани устройства. Какви предимства дава стандартът 802.11ac Wave 2?

Гигабитовият Tenda AC10U ще отговори на нуждата от бърз достъп на множество устройства в дома
(снимки: TechNews.bg)

802.11ac Wave 2 на практика отвори вратата за навлизане на по-бързи безжични Wi-Fi комуникации – на теория, с физическа (PHY) скорост до 2,3 гигабита в секунда (Gbps), в сравнение с 1,3 Gbps при Wave 1. Тъй като пропускателната способност за предаване на данни на практика е по-ниска, именно Wave 2 направи взможен гигабитовия Wi-Fi – дори с 50% по-ниска от теоретичната PHY, скоростта на предаване на данни на Wave 2 ще остане над 1 Gbps, докато същото не може да се каже за Wave 1.

В допълнение към по-високата PHY скорост, стандартът 802.11ac Wave 2 включва опция за ширина на канала 160 MHz. Преди това в Wave 1 единствените опции бяха 20, 40 и 80 MHz. На теория, това улеснява достъпа и прехвърлянето на големи файлове.

Wave 2 добавя също четвърти пространствен поток, в сравнение с трите потока в Wave 1, и тъй като скоростта на Wi-Fi устройствата е пропорционална на броя на пространствените потоци, това означава по-добро цялостно представяне и по-бързи връзки в безжичната мрежа. Пространствените потоци се свързват с броя антени, които рутерът или точката за достъп използват, за да изпращат и приемат сигнал (1×1, 2×2, 3×3 и 4×4).

Освен безжично свързване Tenda AC10U поддържа гигабитови връзки и по кабел
(снимка: TechNews.bg)

Едно от най-съществените предимства на 802.11ac Wave 2 е поддръжката на допълнителен 5 GHz канал, освен традиционния 2,4 GHz. Това позволява на двубандовите Wave 2 рутери (2,4 GHz и 5 GHz)  да обслужват по-голям брой потребители и устройства. Повечето нови Wi-Fi устройства са двубандови, което означава, че могат да работят на честоти 2,4 GHz и 5 GHz.

Wave 2 също така предлага по-голяма плътност на безжично покритие от Wave 1, като поддържа MU-MIMO (Multi-User-Multiple Input Multiple Output). Това означава, че честотният спектър се използва по-ефективно от свързаните устройства – рутерът е способен да комуникира едновременно с множество устройства в една зона на покритие, като предава и приема различни данни къч и от тях. Поддръжката на MU-MIMO е важна за потребителите, тъй като в домовете вече има голям брой свързани устройства и конкуренцията за достъп до честотен ресурс се изостря.

MU-MIMO технологията разпределя ефективно честотния спектър между свързаните устройства
(източник: Tenda)

Tenda AC10U, в частност, е двубандов (2,4GHz и 5GHz) рутер със сумарна пропускателна способност 1167Mbps (300Mbps + 867Mbps, или AC1200), който поддържа съвременния Wi-Fi стандарт 802.11ac Wave 2 и остава съвместим с по-старите стандарти 802.11 n/b/g. Способен е да осигури едновременен достъп на 30 устройства в домашната мрежа чрез технология 2х2 MU-MIMO, подсилена от четирите външни антени. Всяка от двете честоти (2,4GHz и 5GHz) има собствена двойка антени (всяка една по 5 dBi).

В допълнение, Beamforming технологията насочва интелигентно безжичния сигнал директно към мястото, на което се намира потребителят на мрежата, като всичко това подобрява покритието и силата на сигнала.

Tenda AC10U се предлага на достъпна цена за потребителите в България
(снимка: TechNews.bg)

Гигабитовият рутер AC10U е достъпен на българския пазар от оторизираните партньори на Tenda. Устройството се предлага на цена от около 65-75 лв. с включен ДДС и гаранция две години.

Коментар