Китай призова за здравно удостоверяване с QR код

Удостоверяване на здравния статус с QR код може да „отпуши” международния транспорт
(снимка: CC0 Public Domain)

В борбата срещу пандемията от коронавирус китайските власти разработиха механизъм, който улеснява информирането на различни служби за здравословното състояние на хората. Сега има предложение този подход да се приложи и в международен мащаб.

За достъп до различни транспортни услуги или за посещение на заведения, китайските потребители трябва да представят QR код който съдържа данни за здравословното им състояние, контакти и друга информация.

В крайна сметка QR кодът може да се превърне в зелена маркировка, която показва, че потребителят е здрав; оранжева маркировка, препоръчваща стъпки за извършване на здравен преглед; или червена маркировка, която сигнализира, че лицето трябва да бъде изолирано и поставено под карантина.

Междувременно китайският лидер Си Дзинпин предложи на срещата на Г20 този уикенд да се използва подобен механизъм за съживяване на международните пътувания, предаде BBC. С помощта на QR кодовете транспортните служби ще могат лесно да установяват здравословното състояние на пътуващите и да ускорят придвижването им.

QR кодовете се генерират на телефона въз основа на предоставени от потребителя данни и „големи данни” (big data), събирани от различни системи за наблюдение. Китайската версия на технологията е разработена от финансовия гигант Ant Financial и е достъпна чрез услугите AliPay или WeChat.

Защитници на човешките права предупреждават за рисковете от подобен начин за удостоверяване на здравния статус. „Първоначалният фокус върху здравето лесно може да се превърне в троянски кон за по-широк политически мониторинг и изключване”, коментира в Twitter изпълнителният директор на Human Rights Watch – Кенет Рот.

Коментар