Fotor 2.0 – обработка на снимки и дизайн, лесно и забавно

Fotor е удобен инструмент за обработка на снимки и създаване на собствени дизайни
(графика: Fotor)

Fotor се наложи като популярна алтернатива на професионалния софтуер за обработка на изображения Photoshop. Лесна и достъпна, тази програма допада особено на потребители, които правят първите си стъпки в обработването на любителски снимки и изображения, но също така се ползва с голям успех за бизнес цели, от блогъри, маркетолози и инфлуенсъри. Fotor е създаден с идеята да бъде мощен уеб-базиран десктоп инструмент, работата с който не изисква строго професионални и специализирани умения.

Достъпен онлайн на всякакви устройства с подходящи хардуерни параметри, Fotor се явява средство за лесна и бърза обработка на снимки и създаване на визуално съдържание със собствен дизайн. Програмата е добре приета от потребителите в малки, средни и дори големи фирми, търсещи достъпен инструмент, който ще им позволи да постигнат впечатляващ краен резултат с професионално качество на изгодна цена.

В световен мащаб, по данни на разработчика, на приложението са гласували доверие над 450 милиона потребители от 227 държави, а феновете на Fotor в социалните мрежи надхвърлят 3 милиона. Версия 2.0, която разработчикът пусна наскоро, идва с подобрен интерфейс, над 40 нови възможности за създаване на графичен дизайн, повече от 100 000 готови шаблони, стикери и шрифтове.

Потребителите получават и безплатен достъп до библиотека от над 1 милион снимки с професионално качество. За напълно начинаещите са предвидени кратки обучителни клипчета (на английски език) за трите основни дейности: обработка на снимки, изработване на колажи и създаване на дизайни.

В настоящото ревю разглеждаме платената версия Fotor Pro, която предлага много повече възможности за избор от най-различни и разнообразни дизайни, шаблони, фоторамки, тематични ефекти, стикери и др. Друго важно предимство на „Pro” версията е липсата на реклами, които са налични в безплатния „Basic” вариант на инструмента.

Нов, подобрен интерфейс

В новата версия, достъпна за ползване онлайн на сайта Fotor.com, се забелязват някои промени по интерфейса на продукта, които правят работата с него още по-бърза и лесна. Запазени са трите варианта за избор, налични на началната страница – за редакция на снимка, изработка на колаж и създаване на дизайн. Fotor 2.0 поддържа интерфейси на най-популярните езици, вкл. английски, испански, португалски, руски, френски, немски, китайски и японски.

Обработка на снимки

Работата с панела с инструменти за редактиране и обработка на снимки е интуитивна и опростена, като се поддържат основните и най-популярни формати, вкл. JPG и PNG. Допълнени са базовите стандартни функции за редактиране на снимки като изрязване, завъртане, преоразмеряване, прилагане на филтър, добавяне на текст, премахване на фон и още много други.

Впечатление правят и инструментите за ретуширане на портретни снимки и селфита като премахване на ефекта „червени очи”, бенки и бръчки, изсветляване на тена, избелване на зъбите и т.н. Обикновено свързваме тези инструменти с професионалния софтуер за обработка на фотографии, но те сега са лесно достъпни за използване и във Fotor.

Вероятно дамите ще оценят Beauty възможностите за разкрасяване на портретни снимки  – като добавяне на грим, корекция на формата на лицето и на тялото. Разбира се, тези изкушаващи възможности е добре да се използват с мярка, за да не се получи обратен ефект!

Фотоколаж

Тук опциите са много – потребителят може да се избира от огромен брой готови шаблони. Просто избирате предпочитания вариант, качвате снимките си и ги издърпвате до съответното място в шаблона и след няколко кликвания за минимални настройки на желани позиция, добавяне на надписи и други сте готови. Важно е да отбележим, че Fotor дава възможност за създаване на колажи с най-разнообразни варианти на съотношение между избраните снимки.

Внимание заслужават и възможностите за създаване на висококачествени изображения, които HDR алгоритъмът предоставя. Просто изберете три снимки – една с нормална, друга с ниска и трета с висока експозиция, след което наблюдавайте как се появява снимка със забележително качество и детайлност.

Графичен дизайн

Създаването на оригинален графичен дизайн е основна част от заниманията на блогъри, рекламни и маркетинг специалисти. За да се опрости и улесни работата най-вече на неспециалистите, от Fotor са предвидили мащабна библиотека с хиляди шаблони, подредени според различни стилове и категории – лога, плакати, картички, банери за имейли, дизайни на страници за блогове.

Сред новостите във версия Fotor 2.0 са възможностите за създаване на дизайн на талони, брошури, медия китове, уебсайтове и др. Обогатена е номенклатурата на дизайна на документи с добавени нови опции за изготвяне на презентации, доклади, паметни записки, фактури, оферти, визитки и др. Добавени са и нови стикери, неправилни форми на снимките и т.н. Съвсем нов е разделът Education, с помощта на който можете да правите годишни дневници, седмична учебна програма, план на отделен урок и други шаблони.

Всичко, създадено от вас, може буквално с един клик да бъде споделено веднага в социалните медии  – Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Tumblr, LinkedIn. Всички файлове се съхраняват в собственото облачно хранилище на компанията.

Достъпност и цени

Fotor може да ползва безплатно, но вече стана дума за някои от предимствата на платения достъп. Едногодишният абонамент за Pro версията струва $39,99, а ако изберете вариант плащане всеки месец, цената е $8,99. Но вече има и ново предложение за най-запалените потребители на онлайн инструмента за редактиране на изображения:

На сайта Fotor.com ще откриете възможност за ъпгрейд до версия Fotor Pro+, която дава достъп до над милион лицензирани снимки с HD качество, актуализация всяка седмица на наличните снимки, шаблони, стикери, шрифтове и всички елементи за създаване нови дизайни.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар