Колко струва iPhone 12 разглобен на части

Компонентите, от които е направен iPhone, струват сумарно около 373 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Високата цена на iPhone винаги е провокирала спорове дали си заслужава човек да я плати, след като на пазара се предлагат не по-лоши устройства за по-малко пари. Разбира се, за феновете на Apple няма по-добър смартфон от iPhone и всеки цент си струва.

След разглобяване на iPhone 12 експертите на Fomalhaut са изчислили колко струват сумарно компонентите на новия флагман. Оказва се, че цената на вложените в iPhone 12 части е приблизително 373 щатски долара, става ясно от публикация на IT Home.

Основните компоненти са OLED панелът, който струва около 70 долара, SoC чипът A14 за 40 щатски долара, DRAM паметта SK Hynix за 12,8 долара, флаш паметта Samsung за 19,2 долара и CMOS сензорът Sony за 7,4-7,9 долара. За сравнение, крайният продукт iPhone 12 се предлага на пазара в САЩ на цени от $799.

Трябва да се отбележи, че Fomalhaut анализира основно цената на материалите, която обаче се влияе от добива и реалните разходи вероятно са по-високи. В същото време харчовете на Apple за R&D, операции, маркетинг и логистика остават извън тези изчисления.

Освен това доставчиците на компоненти за смартфоните на Apple може да са различни. Предишното разглобяване на iPhone 12 и iPhone 12 Pro от iFixit показа, че в допълнение към процесора A14, проектиран от Apple и произведен от TSMC, Micron доставя LPDDR4 SDRAM, Samsung доставя NAND флаш, а Qualcomm отговаря за 5G и LTE компонентите.

Коментари по темата: „Колко струва iPhone 12 разглобен на части”

добавете коментар...

  1. Симо

    Фърфу смотаняка как се изцепи

  2. До -_-

    Пич, нали се сещаш, че сравняваш цената на труда на машина и цената на труда на човек. Нали се сещаш, че колкото и да сме изостанали в България, цената на труда на човек е по- висока от цената на труда на машина в Китай? Също пренебрегваш цената на транспорта – 1 талпа ще я транспортираш на 500 километра за сериозна сума и ще направиш една врата, докато 20 кила процесори ще ги транспортираш за същата сума и ще направиш един бюлюк копютри.
    Цената на единичен транзистор се определя най – вече от цената на използваната подложка и количеството брак. Себестойността на процеса и химикалите разделена на броя транзистори е смешно число. При малък процес имаш в пъти по – ефективно използване на подложката и естествено повече брак. освен това, съвременните процесори са с много повече транзистори от предишните поколения, а цената им на пазара не се покачва пропорционално, което говори, че цената на транзистор не е скочила, а дори е паднала. Занимавам се с компюрти от 1986. От тогава насам всяко следващо поколение процесори има в пъти повече транзистори, но цените на процесорирте все още не са колкото на кола или къща, примерно, а си стоят на цената на врата 😉

  3. -_-

    Разбирам мерака на няк’ви аналлизаторчета да се правят на тежки, но още от първата дадена “цена” става ясно, че налучкват за самите цени.

    20nm е ПОСЛЕДНИЯТ технологичен възел, при който цената на единичен транзистор намалява спрямо предишния технологичен възел, в случая 28nm.

    Това означава, че от 6 години насам цената на единичен транзистор НАРАСТВА.

    При нарастване на броя на транзисторите, както и цената на всеки от тях, очевидно отпечатаният процесор ще е по-скъп от предходните.

    Експерти в индустрията предполагат, че за печатането на процесори като А13 и А14, Apple плащат по около $70/процесор на TSMC.

    Следват, обаче, още няколко стъпки за добавяне на модули (Package on a Package), които се изработват по други технологични процеси, като памет LPDDR4x.

    Така крайната производствена цена на един такъв процесор отива към $100.

    Както в самата статия все пак правилно е отбелязано, това са само производствени разходи.

    Следователно, предположената стойност на продукта вече е значително по-различна от реалната.

    Сега, за умствено затруднените, на които им се струва, че 50% е голяма надценка – я ми кажете производствен сектор с по-малка надценка, че нещо не се сещам?

    Да не би парцалите, които си купувате за по 50-100лв от магазина да не се знае, че струват $1 до $2 на производителите?

    Какво прави разните маратонки толкова специални, че да са по 200-300лв? Ми, и тяхното производство реално е по $2-3 максимум.

    Отиваш да си купиш входна врата, която представлява правоъгълник от дърво или метал – 200лв за нечовешки скапаните, смислена врата е 1000лв …

    Отиваш да си харесаш мебели – разни легла, гардероби, библиотеки, които са нищо повече от 5 парчета шперплат хванати с 20 винта – обаче и те са хиляди левове.

    Кажете, каруцари мамини, каква според вас трябва да е цената на телефон, който е с по-мощен процесор от 90% от лаптопите, които са продадени тази година, и има далеч повече функции от тях?

    В топ телефоните от тази и миналата година има повече модули и компоненти от стандартен компютър. А, напоследък дори процесорите им взеха да изпреварват лаптопи, дори настолни компютри.

    Да, на еднонишкова производителност изпреварват, но е трудно на 5W да бият настолни 100-200W процесори с 8 и повече ядра на обща производителност.

    На базата на какво очаквате най-съвършената потребителска електроника – смартфоните като цяло, не говоря само за iPhone – да струва по-малко от 5 парчета шперплат вързани с 20 винта?!?

  4. УНСС

    Както пише и в учебниците по соц. икономика, това са продукти с висока принадена стойност.
    Такива в Б-я след 9-ти почти не се произвеждат, а малкото изключения са капка в морето. Не говоря за продукти на чужди фирми, при които освен минималните данъци и заплати, цялата печалба се изнася в чужбина.

    Единствено в ИТ сферата поне заплатите са на европейско ниво, но и там изцяло български продукти на пазара не се намират много. Във всеки случай не достатъчно, за да издърпат и други сектори на икономиката. Дори и в търговията на дребно чуждите фирми преобладават.

    ОЛЕД панела дали струва 70 долара да се произведе или просто технологията я има само в Южна Корея?

  5. Иван

    Който е недоволен, да започне да ги сглобява ! 😉

  6. Фофу

    Ами недей купува iPhone 12 и ги размажи тия американци.

  7. Българин

    Нормално. Нали американците трябва да си живеят живота с чужди пари. Да не мислите, че там живеят добре, защото са “демократични”. Живеят добре на гърба на другите.

Коментар