Групата на Виваком придоби гръцкия телеком Фортнет

Телеком и медийната компания Юнайтед Груп се разраства на пазара в Югоизточна Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Гръцкият доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия Forthner S.A (Фортнет) вече официално е част от United Group (Юнайтед груп) – телеком и медиа оператор в Югоизточна Европа, в състава на който е Виваком.

Юнайтед Груп, базирана в Холандия, навлиза на гръцкия пазар, следвайки стратегия за европейско разрастване. Придобиването ще укрепи позициите на групата, оперираща в осем страни от региона.

„Имаме амбициозни планове за компанията, които ще бъдат приложени от нов управленски екип. Брандът „Nova” на Фортнет е добре установен в Гърция и виждаме голям потенциал за бизнеса”, коментира Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на Юнайтед Груп.

„Имаме възможност да предложим на гръцкия пазар повече съдържание и повече възможности в сферата на забавленията и спорта, за да стимулираме растежа на платените телевизионни услуги”, допълни тя.

Юнайтед Груп, чийто мажоритарен собственик е BC Partners, обяви през юни, че е постигнала споразумение за придобиване на 36% от Фортнет. Оттогава групата увеличи своето участие в телекома до 80%.

До края на годината, вследствие на преобразуването на придобития конвертируем дълг на Фортнет, делът на Юнайтед Груп ще се увеличи до 85%, уточниха от компанията.

Съгласно гръцкото законодателство, Юнайтед Груп е достигнала минималните изисквания за търгово предлагане и се очаква да отправи задължително търгово предложение, което следва да приключи през първото тримесечие на 2021 г.

В случай че Юнайтед Груп придобие поне 90% от обикновените акции на Фортнет след приключване на задължителното търгово предложение, групата може да стане собственик на 100% дял от капитала на Фортнет чрез комбинация от придобивания на акции.

Придобиването на Фортнет е третата основна сделка на Юнайтед Груп за по-малко от година след покупката на хърватската Теле2 и Виваком. Заедно, придобиванията са увеличили размера на компанията до 1,7 милиарда евро от проформа приходите.

Коментар