Apple оглавява смартфон производството през Q4’2020

Очаква се Apple да произведе 74 милиона iPhone устройства през четвъртото тримесечие
(снимка: Apple)

Apple ще излезе на върха в производството на смартфони през четвъртото тримесечие на годината със  74 милиона броя iPhone устройства, а вероятно и повече, прогнозира изследователската компания TrendForce.

Предвид тази оценка, делът на ИТ гиганта от Купертино ще нарасне рязко до над 21% от световното производство на смартфони за периода октомври-декември. За сравнение, през третото тримесечие приносът на Apple към целия пазар се оценяваше на 12,5%.

Samsung, който беше лидер в производството на смартфони в периода юли-септември, ще слезе на второ с дял от 17,7% в заключителното тримесечие на 2020 г. Очаква се компанията от Южна Корея да произведе около 62 милиона смартфона в периода октомври-декември.

Третото и четвъртото място в тази класация за заети от китайските производители Oppo и Xiaomi, които очаквано ще засилят позициите си, поради отслабването на Huawei. TrendForce очаква Oppo и Xiaomi да произведат съответно 47 и 46 милиона смартфона през текущото тримесечие, които ще им отреди дялове от 13,4% и 13,1% от целия пазар.

Анализаторите обаче предупреждават, че амбициозните планове на китайските марки могат да бъдат възпрепятствани от липсата на производствен капацитет в края на годината.

Прогнозата на TrendForce за целия обем произведени смартфони през четвъртото тримесечие възлиза на 351 млн. устройства. Това означава ръст от 4% спрямо предходното тримесечие, когато бяха произведени 336 млн. смартфона.

Коментар