Роботи-прахосмукачки могат да подслушват като микрофон

Почистващите роботи могат да се окажат врата за хакерите до домовете на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Конвенционалните роботизирани прахосмукачки могат да бъдат хакнати и използвани като микрофон за подслушване, алармира ново изследване на учени под ръководството на Нирупам Рой, асистент по компютърни науки в Университета на Мериленд.

Учените са използвали информация от лазерна навигационна система на робота, която са обработили с помощта на технология за дълбоко обучение, за да възпроизведат разговори между хора и дори да разберат кои телевизионни програми са излъчвани в стаята, почиствана от прахосмукачката, съобщи Gizmochina.

Изследователите твърдят, че всеки робот-прахосмукачка, който е оборудван с лидар и светлинен сензор, може да се използва за предаване на звук, дори ако няма микрофон. Резултатите от изследването бяха представени на конференция за вградени мрежови сензорни системи SenSys 2020 в края на ноември.

Навигационните системи в роботизираните вакуумни прахосмукачки разчитат на лазер, отразените сигнали от който се използват за създаване на карта на стаята – тя позволява на робота да се движи без сблъсъци.

Смята се, че тези карти, съхранявани в повечето случаи в облака, представляват потенциална заплаха за сигурността и неприкосновеността на личния живот и позволяват на хакери да получат неоторизиран достъп до данните на потребителите.

Чрез проникване в прахосмукачката-робот, хакерите могат да се сдобият с точна информация за размера на стаята, както и да записват разговори в домовете на потребителите или в офисите им.

Учените обаче не са категорични, че лидарната система на робота-прахосмукачка може да бъде манипулирана, за да работи като микрофон, способен да предоставя значими звукови сигнали.

Изследванията с прахосмукачки са само един пример за потенциалната уязвимост към шпионски дейности на устройствата, използващи лидар. Много други устройства като смартфоните, например, също са податливи на подобни вмешателства от хакери и злонамерени лица.

Коментари по темата: „Роботи-прахосмукачки могат да подслушват като микрофон”

добавете коментар...

  1. Хаха..

    Ха нищо общо! Ама нищо! Атаката се нарича LidarPhone и е базирана на една друга атаката, която е малко по-стара. Определено не става дума за параболичен микрофон или за лазерен. Тук нещата се случват с изкуствен интелект.

  2. ха

    Това е стар известен номер за дистанционно подслушване. Насочваш слаб лазер към прозорец (който може дори да не е във видимия спектър) и по трептенията на отразения сигнал възпроизвеждаш звука. Говорим дори за технология, която не се нуждае от цифрови схеми и изкуствени интелекти и други компютърни анализи…

Коментар