Защо този робот е там и кой го управлява?

Роботи Spot вече патрулират в обществените паркове, за да напомнят за социалното дистанциране
(снимка: Boston Dynamics)

Трябва да си го призная: един робот броди из кошмарите ми. За мен роботът Spot на Boston Dynamics е 32,5 килограма чист ужас”, казва Стейси Хигинботъм – експерт по технологии от сферата на интернет на нещата. „Той може да се изкачва по стълби. Може да си отваря врати. Да го видите във видеоклип изобщо не може да ви подготви за момента, в който ще го видите да пресича пътя ви насреща. И сега, когато всеки може да закупи робот Spot за 74 500 щатски долара, вие може да срещнете Spot навсякъде”.

Четирикракият робот Spot, подобен на куче, е на пазара от юни тази година. Той е способен да се придвижва по всякакви терени и да ходи навсякъде. Според компанията-създател Boston Dynamics, машината се продава изключително „за комерсиална употреба” и не е предназначена за използване у дома.

Роботи Spot вече патрулират в обществените паркове в Сингапур, за да напомнят за социалното дистанциране заради пандемията. Те се срещат с пациенти с COVID-19 в бостънската болница „Brigham and Women’s Hospital”, за да могат лекарите да провеждат дистанционни консултации.

„Представяте ли си да се натъкнете на Spot, докато се разхождате в парка, или когато се връщате до колата си на паркинг”, казва Стейси Хигинботъм, цитиран в публикация на Spectrum, издание на IEEE. „Нима не бихте искали да разберете защо тази купчина интелигентно желязо е там и кой я управлява? Или поне да знаете на кого да се обадите, за да сигнализирате, в случай на неизправност?”

Роботите стават и ще стават все по-масова част от ежедневието на всички ни. Това кара експерти като Хигинботъм и много други да говорят за нуждата правителствата да създадат национални регистри на роботите. Подобен регистър би позволил на гражданите и органите на реда да намерят лесно собственика на всеки бродещ робот, ако това се налага по някаква причина, и да узнаят целта на машината.

Идеята не е нова и, по един или друг начин, е обхванала всички други машини, които се движат в общественото пространство: както за автомобилите има регистрационни номера, а за дроновете повечето държави вече имат една или друга форма на регистър, така и за роботите може да се направи централизирана база данни на апаратите и техните собственици.

Правителствата могат да създадат тези национални бази данни, изисквайки от всички компании, работещи с роботи в публични пространства, да докладват марката и модела на машината, която управляват, предназначението ѝ, а също с кого трябва да се свържат хората, ако роботът се повреди или създаде проблеми някъде. За да бъде възможно всеки да използва базата данни, роботите в обществените пространства следва да имат някакъв лесно разпознаваем маркер или номер върху телата си – подобно на регистрационните номера на колите.

Тази регистрация и възможността за бързи справки за роботите ще станат важни много бързо. Още преди пандемията редица известни вериги ресторанти за бързо хранене и пицарии започнаха да експериментират с роботи-разносвачи, които да доставят храната по адреси. Големите електронни магазини като Amazon и Ocado също обмислят включването на роботи-доставчици в своите структури. Фирмите-производители на роботи за доставки от своя страна са затрупани с поръчки.

Показателен е случаят с роботите Kiwibot. Техният производител получава данни в реално време от роботите, докато машинките обикалят улиците на града. Всички Kiwibot съобщават местоположението си постоянно, използвайки спецификацията за данни за мобилност с отворен код, първоначално разработена от Лос Анджелис за проследяване на скутерите Bird.

Подобно отчитане на местоположението в реално време няма да е необходимо за роботите-чистачи, които бършат подовете в някоя фабрика или паркинг на хипермаркет. Но за роботите, които влизат в контакт с широката общественост, трябва да има ясен, лесно видим маркер и начин за връзка с оператора, а операторът от своя страна е добре да има някаква система за мониторинг в реално време на работата на машините си.

Като се има предвид, че много роботи използват и камери с машинно зрение, хората може да се интересуват и от това кой събира и използва въпросните данни. Още повече е съвсем възможно камерите да заснемат, неволно, лицата на хората наоколо.

Идеята за регистрационните номера за роботи е спомената и от Андра Кий, основател и управляващ директор в Silicon Valley Robotics, в нейна лекция за „петте правила за етична роботика” през октомври. Мотивите ѝ са „очевадни”: роботите в обществените пространства са в състояние да нанесат вреда на околните. „Как можем да очакваме да докладваме за произшествие или проблем, ако не можем да идентифицираме робота?”

Кий посочи, че в допълнение към изброените потенциални проблеми (повреждане, записване на лични данни, нанасяне на вреда) регистърът е важен и заради това, че може да има случаи на хакнати роботи. „Как бихме могли да сме сигурни, че даден робот или неговият софтуер не е бил хакнат или отвлечен? Преди дори да можем да попитаме кой е отговорен за него, ние трябва да можем да идентифицираме с кой робот си имаме работа. Изискването за регистрация на робота и наличие на визуален идентификатор ни дава добра отправна точка,” казва Кий.

Решението е важно не само за службите, грижещи се за обществения ред. Наличието на регистрационни номера или друг ясен маркер за всички роботи в обществените пространства е фактор за успеха на индустрията. „Според моя опит от изучаването на вълни от иновации, навлизащи в нашето общество, всяка нова индустрия се развива добре, когато компаниите активно се занимават с въпросите, свързани с повишаване на надеждността, оперативната съвместимост, отчетността и качеството на продуктите”, казва Андра Кий.

Тя дори поставя идеята за създаване и развитие на глобална мрежа, наречена „етичен омбудсман” за новите технологии като роботиката. Целта е да има официална институция, която да приема „оплакванията на обикновените хора”, да събира доказателства за използването и злоупотребите с дадени технологии. Тази мрежа би могла да информира хората за най-добрите практики, а също така и да подпомага националните органи по обществения ред.

Коментари по темата: „Защо този робот е там и кой го управлява?”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    какво да обядвам

Коментар