Български проект може да стане дигитален архив на човечеството

Идеята за Estorium е да представя истории на хора от света в естествената им среда
(снимка: Estorium Archive / YouTube)

Български дигитален проект има амбициозната цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на хиляди, а може би и на милиони човешки същества. Платформата обединява всички технологични средства за онлайн изживяване.

Дигиталният антропологичен архив Еstorium ще представи документални портрети и автентични истории на хора в естествената им среда, а регистрираната метаинформация ще позволи да се правят конкретни търсения по теми, имена, географски локации, демографски признаци и др.

Идеята тръгва от България, но благодарение на заложения в нея механизъм на работа платформата е с потенциал да обхване истории от всяка една точка на света. Достъпът до нея ще бъде напълно свободен, съобщиха авторите на проекта.

Estorium обединява на практика всички възможни технологични средства, които позволяват пълноценно преживяване в онлайн средата – видео разказ, виртуална реалност, снимки, текст, аудиозаписи.

Estorium се ражда по идея на режисьора Атанас Христосков, познат на публиката с филмите си „Номер 1”, „18” и „Истории като на кино”. Заедно с него в екипа са операторите Мартин Балкански и Драгомир Димчев, както и режисьорът Велианна Кашева. Към тях се присъединяват и все повече хора, запалени от същата искра.

Междувременно екипът на Фондация „Есториум” стартира кампания, с която да сбъдне първите стъпки на тази своя голяма идея – създаване на 1000 истории през 2021 г.

Коментари по темата: „Български проект може да стане дигитален архив на човечеството”

добавете коментар...

  1. ха

    Тези просто се опитват да повтарят дългогодишната работа на института по фолклор към БАН (не се казва точно така). Разликата е, че записаните истории се публикуват публично, което не винаги е благоприятно от научна гледна точка (****).

Коментар