Притискат Facebook да продаде Instagram и WhatsApp

Facebook се изправя пред заплахата да се раздели с ключови активи
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната търговска комисия на САЩ и почти всички щати са предприели съдебни действия, за да принудят Facebook да продаде популярните услуги Instagram и WhatsApp. Властите се надяват съдът да признае, че покупката на Instagram и WhatsApp е незаконна.

Facebook купи в началото на десетилетието младата и обещаваща социална мрежа за публикуване на снимки и видеоклипове Instagram и месинджъра WhatsApp. За Facebook тези сделки се превърнаха в една от най-успешните инвестиции, тъй като популярността на двете услуги нарасна експоненциално с течение на времето и все още продължава да расте.

В американски съд са заведени два дела едновременно, съобщи Ройтерс. Първото от Федералната търговска комисия, а второто – от главните адвокати на 46 щата, окръг Колумбия и Гуам. И двете дела са насочени към това съдът да установи, че покупката на Instagram и WhatsApp е незаконна.

Властите са убедени, че Facebook е монополист на пазара на социални медии и използва стратегия, която включва изкупуване на обещаващи конкуренти, което вреди именно на конкуренцията. Чрез съда властите искат да принудят Facebook да продаде придобитите преди това активи.

„В продължение на близо десетилетие Facebook използва своето господство и власт, за да смаже по-малките съперници, да задуши конкуренцията и всичко това за сметка на обикновените потребители”, коментира прокурорът на Ню Йорк Летисия Джеймс от името на коалиция от 46 щата.

Но според Ройтерс, проблемът с удовлетворяване на подобни твърдения е, че години по-рано Федералната комисия по търговия на САЩ одобри придобиванията на Instagram и WhatsApp. Този факт може да разтегне съдебния процес с години.

В същото време адвокатът на Facebook Дженифър Нюстед казва, че Instagram и WhatsApp са постигнали успех едва след като Facebook е инвестирал милиарди долари в тяхното развитие.

Коментари по темата: „Притискат Facebook да продаде Instagram и WhatsApp”

добавете коментар...

  1. ха

    Нямат си държавни компании хорицата и затова натискат каквото имат…

  2. Saevar

    е как така властите ще нареждат на една частна компания какво да прави, че те по бетер от гасударството на другаря Путин….

Коментар