Мит е, че ИТ специалистите искат необосновани заплати

Представата, че ИТ специалистите у нас искат необосновано високи заплати, е по-скоро мит
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново проучване оборва идеята, че заетите в ИТ сектора у нас искат нереалистично високи заплати. 84% от средното ниво специалисти и 36% от старшите искат между 3000 и 5000 лв. заплата.

HR компанията JobTiger е анкетирала 453 ИТ специалисти, които споделят не само желаното от тях възнаграждение, но и в какъв тип компании и екипи искат да работят, кои допълнителни придобивки натежават при избора им и в какъв процес по подбор предпочитат да участват.

Повечето анкетирани имат реалистични финансови очаквания. От проведеното изследване става ясно, че представата, според която работещите в сферата на ИТ у нас искат необосновано високи заплати, е по-скоро мит. Действителните цифри сочат, че 36% от  старшите специалисти (Senior) предпочитат нетно месечно възнаграждение в диапазона 3000-5000 лв., 38%  – в рамките на 5000-7000 лв., а за малко над четвърт (26%) – предпочитанията са за над 7000 лв.

При специалистите средно ниво (Middle) очакванията са по-категорични и ясно обособени. Цели 84% е делът на служителите, които искат нетно месечно възнаграждение в диапазона 3000-5000 лв. Почти една десета (9%) са тези, които очакват заплащане в рамките на 5000-7000 лв. Останалите 6% биха работили и за доход под 3000 лв. месечно.

При тепърва стартиращите своята кариера в ИТ индустрията (Junior) очакванията за месечно нетно възнаграждение са, както следва: 82% биха предпочели то да е в диапазона 2000-3000 лв., а 18% – биха склонили и на заплата под 2000 лв.

Независимо от конкретните желания за размера ѝ, заплатата е била почти единодушно (96%) посочена като фактора с най-голямо значение при избор на нов работодател.

Дистанционната работа и допълнителната отпуска са силно предпочитани. На въпроса кои придобивки са най-желани от тях, 68% от участниците в изследването на JobTiger са посочили допълнителните дни отпуска, следвани от хоум офис (66%) и допълнително здравно осигуряване (49%).

За 72% от ИТ специалистите възможността за дистанционна работа е водещ фактор при избора на ново служебно място. Втора по предпочитания сред видовете работа е извършваната предимно в екип (58%), а трета – изискващата комуникация с всички активни страни в процеса (36%).

Като определящи фактори при избора на конкретна компания участниците в проучването поставят на първо място нейните ценности (57%), втора по важност е дейността на конкретната фирма (52%), а трета – нейната репутация (48%).

Освен заплатата като водещ фактор, не е за подценяване и фактът, че по-голямата част (71%) от ИТ специалистите у нас биха искали да имат възможност да работят с най-съвременните технологии в областта им. Други фактори от значение са „Локация на офиса” (48%) и „Предоставяни обучения” (47%).

Повечето кандидати за нова работа в ИТ сферата предпочитат да преминат през 2 или 3 интервюта със специалисти от компанията, преди да решат дали искат да работят за нея. Любопитен факт за отрасъла е, че 6% от участниците споделят, че не комуникират със специалисти по подбор, а сами откриват възможности за професионална реализация.

Коментари по темата: „Мит е, че ИТ специалистите искат необосновани заплати”

добавете коментар...

  1. ха

    Anonymous ако тук можеш да си позволиш да спестиш 100 лева, то в САЩ ще можеш да си позволиш да спестиш $10000 и така идвайки от САЩ тук да си не като цар, а като супер цар.

  2. Anonymous

    А да си чул за покупателна способност? В щатите само апартамента под наем ще ти е няколко хиляди долара, сложи още 1000 за здравна застраховка и ставаш бедняк в сан франциско със 100К годишна заплата. Тук ако взимаш 5 хиляди лева си цар – плащаш си кредита за жилище без проблем, караш си хубавата кола, ходиш си на екскурзии където ти е кеф и в магазина не се броиш стотинките. Ако пък сте семейство с такива заплати…

  3. :o)

    Както много пъти съм казвал – ясно е че повечето от тези фирми “се откриват” в България
    с цел – да го карат на минимум разходи спрямо заплатите на запад.
    4-5 хиляди лева на месец не са нищо в Щатите – никой сериозен няма да се хване за толкова там, това им е основния “коз” на нашенските компании в разработването и поддържането на Софтуер.

    Лошо е това , което си е вече стандарт за “работодателите”.
    Гледат статистички , цифрички и така определят кои служители да изгонят и кои да оставят
    и после като изгонят един читав служител имат десетки и стотици хиляди левове загуби
    но никой мениджър или HR не е обесен заради това – това е “ситуацията заради финансовите пазари” 🙂

  4. Едно човече

    Реалистични заплати (нето) според мен (като винаги има изключения)
    Senior: 5-7(8) хил. лв.
    Middle : 2-4 хил. лв.
    Junior : 1,5-2 хил. лв.

  5. к

    Средната световна заплата за програмисти е около 100к долара на година, сметнато в левове са си 13 хиляди лева месечно, 5к лева на месец в БГ си е направо далавера за фирмата работодател. И това е за общия случай, защото от айти до айти има огромна разлика, човек отоварящ за сигурността на голяма компания може да взима и 10 или 100 пъти повече.

  6. Anonymous

    Истината е, че ги има и двете крайности.

    По разните академии вдигат самочувствието на кандидатите до небето, което води до абсурдно високи очаквания и изисквания, предвид показаните знания. Това е в общия случай, де, има и изключения.

    В същото време се наблюдава и дебилизъм от страна на компаниите – виждал съм как си тръгва програмист, който върши работа за трима, защото не искат да му увеличат заплатата. На негово място наемат 3ма полу-некадърници (все пак търсят евтинко), чиито заплати сумарно са повече, отколкото на напусналия, ако му бяха вдигнали заплатата, и то съществено.

    Та, простотията е пълна.

  7. Аха

    То, ако зависи от чорбаджиите, работниците ще им плащат на тях, за това, че ходят на работа!

  8. Saevar

    е то много зависи какви знания има дадения спец, всеки трябва да си знае цената, незнам как е в БГ никога не съм работил там но тук в Скандинавия като отидеш на интервю ако те харесат те питат каква заплата очакваш и аз си казвам и ако не им хареса пътищата ни се разделят… лесно и просто, забелязвал съм фирми да търсят на няколко месеца за едни и същи позиции хора предполагам че не се разбират за заплащането …

Коментар