Двама от Apple кандидати да оглавят Ferrari

Ferrari търси нов главен изпълнителен директор на мястото на Луис Камилери
(снимка: Ferrari)

Главният финансов директор на Apple Лука Маестри и бившият главен дизайнер Джони Айв са кандидати за поста изпълнителен директор на Ferrari, съобщи Ройтерс, цитирайки италиански медии.

Луис Камилери, доскорошният изпълнителен директор на Ferrari, напусна компанията миналата седмица, като се позова на лични причини. Оттогава се спрягат имената на потенциални наследници на Камилери за CEO, сред които са Лука Маестри и носителят на рицарско звание Джони Айв.

Появиха се информации, че в надпреварата за CEO на Ferrari участва и бившият главен изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао, но според източник на Ройтерс, това твърдение е „неоснователно”.

Маестри заема позицията на финансов директор на Apple от 2014 г., а преди това беше „корпоративен контрольор” на компанията. Айв напусна Купертино през 2019 г. и направи независима дизайнерска компания LoveFrom, на която Apple трябваше да е един от основните клиенти.

Не е необичайно мениджъри от Apple да бъдат спрягани за потенциални кандидати за позицията изпълнителен директор. Джони Суруджи, шефът на Apple за разработката на чипове, беше в списъка на Intel при избора на нов CEO през 2019 г., но в крайна сметка позицията зае Боб Суон.

Коментар