В ерата на приложните войни отвореният код е предимство

„Свидетели сме на същински войни с приложения”, казва Адам Войтковски от Red Hat
(екранна снимка: IT Compass)

На прага на 2021 година, след бума на Covid, който накара организациите по цял свят да се дигитализират неочаквано бързо, дигиталната трансформация се равнява на дигитална конкуренция.

В текущата онлайн среда да боравиш с цифровите технологии и канали не е каприз, екстра или предимство – то е въпрос на съществуване и на участие в пазарната надпревара. Който има по-добро приложение, печели клиенти. Организация, чието приложение е слабо, губи потребителите си. Всички трябва да сме наясно с това, заяви Адам Войтковски, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в Red Hat, по време на виртуалния форум IT Compass – ежегодният „пътеводител” на ИТ развитието, организиран от IBS България.

„Днес човек, който има сметки в три банки, разчита на банковите мобилни приложения, за да управлява парите си. Ако е-банкирането на едната банка е лошо, неудобно или несигурно, той просто се отказва от банката”, разказа Войтковски. Това е простичкият пазарен механизъм, който ни уверява, че днес да имаш по-доброто мобилно приложение е въпрос на справяне с конкуренцията.

Докъде води това? В Google Play вече са регистрирани 2,7 милиона приложения, а в Apple Store са 2,2 милиона. 0,85 милиона приложения има в GetJar, 0,48 милиона в Amazon App Store. „Свидетели сме на същински войни с приложения”, заключи Войтковски.

В тази приложна война разработването на софтуера е обект на особено внимание – то е направо стратегическо. Апликациите се пишат най-вече вътре в самите предприятия – с идеята по този начин да се запази конкурентното предимство. Много важно за бизнесите е да притежават кода на приложението, което развиват. От съществено значение са сигурността, адаптивността, надеждността и адекватната поддръжка. Така е, защото приложението се приравнява по важност с бранда, с името на фирмата.

Именно това вътрешно разработване е определящо за решението на много организации да използват софтуер с отворен код. 83% от ИТ лидерите казват, че „open-source” системите са важни инструменти в техните организации от гледна точка на способността да се възползват от предимствата на облачните архитектури. 86% от ИТ лидерите сочат, че отвореният код е средство, на което разчитат най-иновативните компании, посочи Войтковски.

Като един от най-големите разработчици на софтуер с отворен код, Red Hat, собственост на IBM, има възможност да черпи ресурси от пул от над 1 милион технологични проекта от всякакво естество.

„Как се твори софтуер? Ако си мислите, че софтуер се създава творчески в мащабните офиси с отворен план на големи софтуерни фирми, където са „нагъчкани” един до друг стотици разработчици, не е така”, разказа полякът от Red Hat. Кретивността в разработването на софтуер кипи в разбутаните стаи на ентусиазирани програмисти, седящи посред нощ пред компютъра. Всеки от тях е обсебен от идея, която му е хрумнала поради някаква съвсем реална ситуация, нуждаеща се от решение.

„Ето така се случват иновациите – а ние имаме ролята да интегрираме тези иновации, да ги стабилизираме, да даваме гаранции за стабилност и да осигуряваме поддръжка на организациите, които пожелаят да въведат в действие иновациите”, подчерта Войтковски.

„Отвореният код се създава от млади и ентусиазирани хора, будни, гъвкави, знаещи къде да потърсят и намерят инструменти и подкрепа за своите идеи. Един проблем, който на традиционния ИТ отдел в организацията би отнел няколко месеца за решаване, младият ентусиаст може да реши за няколко дена. Тези хора се ориентират бързо, имат много свежи идеи. Това е ресурсът, на който стъпваме ние в Red Hat”, заяви Войтковски.

От гледна точка на потенциала, показателно е, че ако най-голямата софтуерна фирма в света има 20 хиляди разработчици, то общността на отворения код обхваща около 15 милиона души – несравнимо повече таланти.

„Готови сме за приложните войни”, подчерта мениджърът от Red Hat. По думите му, има няколко предимства, които отвореният код осигурява на потребителските организации. Той е достъпен за всички, които имат ясна идея какво искат. Разработчиците традиционно го обичат. Дава свобода и предлага богат избор от посоки и възможности. Гарантира на всяка организация добра „финансова хигиена”.

Не на последно място – отвореният код е основата, на която стъпва съвременната форма на виртуализация, от която де факто зависят всички дигитални проекти, заключи Войтковски.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „В ерата на приложните войни отвореният код е предимство”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А, слаб две, за топ визонерът на отворените кодове. Повече от 24 часа да има статия по неговата експертна тема и да не ни светне, че, че бъдещето е на отвореният код.

Коментар