Как да използваме смартфона безопасно за здравето

Няколко прости правила могат да ни предпазят от вредните излъчвания на смартфона
(снимка: CC0 Public Domain)

В резултат на постоянното използване на смартфони, тъканите на човека са изложени на негативно влияние от електромагнитното излъчване, което може да се прояви под формата на чести главоболия, сънливост през деня, повишена раздразнителност и умора, предупреди неврохирург.

Основната вреда от мобилния телефон е електромагнитното излъчване, както по време на разговор по телефона, така и по време, когато той е близо до тялото ни. Степента на увреждане се определя от това колко често човек използва устройството и колко близо е смартфонът до него през деня, пояснява руският неврохирург Марат Якупов пред агенция ПРАЙМ.

Доказано е, че колкото по-мощен е източникът на електромагнитно излъчване, толкова по-висок е рискът от генетични мутации в ядрата на човешките клетки, които водят до онкологични заболявания. Електромагнитните вълни също провокират нагряване на вътрешните тъкани. Мобилното устройство генерира опасно излъчване, което се абсорбира от ретината, мозъка, структурите на слуховия, вестибуларния и зрителния апарат.

За да намалим вредата от мобилните телефони, не трябва да ги използваме твърде често и да не ги поставяме до себе си. „Когато купувате ново устройство, изберете модел с най-ниска мощност и не носете мобилния си телефон в джоба”, препоръчва лекарят. Освен това не трябва да говорим по телефона дълго време. Колкото по-кратък е разговорът, толкова по-малко негативно е въздействието от телефона.

„Ако трябва да водите преговори, не забравяйте за препоръчителната почивка от 15 минути. По-добре е да изключите телефона през нощта. Не трябва да говорите нощем, алармата се включва дори когато устройството е изключено”, казва Якупов.

И накрая, приближаването на мобилния телефон до главата е допустимо само когато отговаряме на повикания. Режимът на разговор е най-силният период на вредно облъчване, заключава лекарят.

Коментари по темата: „Как да използваме смартфона безопасно за здравето”

добавете коментар...

  1. 112

    И как да го изключиш като си задължен да си нон-стоп на разположение.

Коментар