Посягаме към смартфона като пушач към цигарата

В повечето случаи взаимодействията на хората със смартфоните са напълно спонтанни
(снимка: CC0 Public Domain)

В близо 90% от случаите хората взимат смартфона в ръка без някаква конкретна причина. Оказва се, че взаимодействията с устройството са предимно спонтанни, установи ново научно изследване.

Учени от Лондонското училище по икономика и политически науки стигнаха до заключението, че пристрастяването към смартфоните не се дължи на постоянните известия, които идват от устройството. В 9 от 10 случая хората взимат устройството в ръка без причина.

Резултатите от изследването, за което съобщава BBC, показват, че 89% от взаимодействията със смартфона са спонтанни. Информираните взаимодействия – когато трябва да се отговори на известие – представляват 11%.

Груповите чатове са идентифицирани от учените като още един фактор, който влияе върху пристрастяването на хората към смартфона. Непрекъснатото превъртане на емисиите в Instagram и Facebook води до най-продължителни взаимодействия със смартфона.

Постоянната проверка на устройството се дължи главно на факта, че потребителят просто иска да взаимодейства с него. Това се случва автоматично, като при пушачите, които запалват цигара.

Въпреки че груповите чатове се считат за пристрастяващ фактор, потребителите казват, че съдържащите се в тях съобщения до голяма степен са маловажни. Но имейлите са класирани като най-важното известие за участниците в проучването.

Потребителите също така прекарват по-малко време на телефона си, когато са с други хора, а най-дългите взаимодействия се извършват в обществения транспорт или у дома.

Хората използват телефоните си най-често за:

  • WhatsApp – 22%;
  • Проверка на заключен екран (за да видите дали има известия) – 17%;
  • Instagram – 16%;
  • Facebook – 13%;
  • Имейл – 6%;
  • Обаждания – 1%.

В проучването са участвали 37 души на средна възраст 25 години от Великобритания, Германия и Франция. За целите на изследването те са записвали на камера ежедневното си поведение. Записани са общо 1130 взаимодействия със смартфоните.

Някои участници в изследването са останали изненадани от автоматичния характер на техните взаимодействия със смартфона. Проверката на телефона се е превърнала в необходимост за много потребители, вместо използването на устройството за комуникация, коментира проф. Саади Лахлу, съавтор на изследването.

„Това е сериозен проблем, особено за децата, и ние бягаме в тъмното, без да сме разбрали напълно как тези устройства променят начина ни на живот. Трябва да се научим на трикове, за да избегнем изкушението, когато искаме да се концентрираме или да имаме добри социални отношения”, казва професорът.

Коментар