Започва прочистване на земната орбита

Почистването на космическото пространство вече не е въпрос на избор
(снимка: Microsoft)

Европейската космическа агенция (ESA) сключи сделка с ClearSpace SA за почистване на земната орбита с помощта на летателни апарати, оборудвани с „пинсети”, предназначени да хващат и прибират космически боклуци. Според ръководството на агенцията, тази дейност вече не е въпрос на добро желание, а крайна необходимост.

Все повече космически агенции и частни компании излизат от етапа на предварителните проучвания и изследвания и започват да реализират потенциала на орбиталното пространство като комерсиално средство и среда за туризъм. При това положение космическите боклуци, които натрупваме, стават голям проблем. Още по-лошото е, че тепърва ще се увеличават.

Космическите боклуци в орбита са сериозен проблем, като се има предвид, че най-малкият спътник или дори само парче от сателит, движейки се с хиляди метри в секунда в откритото пространство, може да удари някой от действащите спътници. Подобен сблъсък крие може да причини огромни щети.

За да се справи с проблема, ESA подписа договор с ClearSpace на стойност 86 милиона евро за финансиране и стартиране на мисии за отстраняване на отломките, летящи из земната орбита.

Първата активна мисия за отстраняване на космически отпадъци, наречена ClearSpace-1, е насрочена за 2025 г. Предвижда се изстрелването на специален космически кораб, оборудван с клещи, способни да улавят сателити и късове отломки.

В този първи полет, според ESA, летатeлният кораб на ClearSpace ще „срещне, улови и свали адаптер за полезен товар Vespa”. Адаптерът е остатък от мисия през 2013 г. Той тежи 112 кг и е приблизително с размера на малък сателит.

„Почистването на космическото пространство вече не е въпрос на избор”, се казва в изявлението на мисията на ClearSpace, на което се позовава ZDNet. „Премахването на космически отломки, създадени от човека, се налага. Наша отговорност е да гарантираме, че утрешните поколения ще могат да продължат да се възползват от космическата инфраструктура и изследванията”.

ClearSpace беше избрана от ESA през 2019 г. измежду общо 12 кандидати за задачата – разработване на комерсиално решение за премахване на отпадъци за космоса. ESA само частично финансира мисията. Агенцията възнамерява да покрие останалите разходи за космическото почистване от комерсиални инвеститори, заинтересовани от технологията.

Според последния доклад на ESA „Космическа околна среда”, в земната орбита летят над 25 000 обекта. Това включва сателити и различни парчета отломки – ракетни тела, горни степени, останали от изстрелвания, както и неправилно функциониращи сателити, които не могат да бъдат изведени от орбита. Всичко това са космически боклуци, които пораждат все по-голямо безпокойство.

Повечето от тези обекти са пуснати в космоса преди 2000 г. Сега обаче космическите агенции вече са възприели съвременни методи за намаляване на космическия боклук, за да не се натрупват повече обекти от този вид в земната орбита.

Темата става все по-важна и е показателно, че по нея работят много частни компании. През октомври, например, IBM разкри проект, предназначен да се справи с нарастващия проблем с натрупващия се обем космически отпадъци. Проектът е с отворен код и е съвместно начинание на технологичния гигант и д-р Мориба Джа от Тексаския университет в Остин, фокусирано върху прогнозирането на това къде са космическите обекти в орбита и къде най-вероятно ще отидат в близко бъдеще.

С точно прогнозиране на бъдещите позиции на орбитата им чрез създаване на алгоритми, базирани на машинно обучение (ML), технологията може да помогне на компании като ClearSpace да проследяват боклуците, да изпращат на правилното място своите космически апарати с пинсети за улавяне на отломки и да почистват земната орбита по-ефективно.

Коментар