НАСА подготвя за мисия роботизирани „Марс кучета”

Роботът Spot може да бъде отлична алтернатива на традиционните марсоходи
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Експертите на НАСА искат да изпратят четирикрако роботизирано „куче” на Марс. С негова помощ те ще изследват по-качествено Червената планета. Кандидат за мисията е роботът Spot на Boston Dynamics.

Космическата агенция вярва, че леко модифицираният Spot може да бъде отлична алтернатива на традиционните марсоходи, отбелязва в публикация по темата Live Science. Според учените, роботизираното „куче” може да се постигне по-добри резултати от използваните в момента решения.

НАСА вече тества Spot, оборудван с допълнителни устройства, които ще са необходими при мисия на Марс. Според експертите, роботът ще може да се движи по терени, недостъпен за обикновените марсоходи. И в случай че падне, Spot лесно ще се изправи на крака, без външна помощ.

Учените са оборудвали робота с четири крака, имитиращи животни, а също така с изкуствен интелект и редица сензори, за да му помогнат да се ориентира самостоятелно в коварните терени и подземните пещери на Червената планета.

Изследователи от НАСА представиха своите „Марс кучета” (Mars Dogs) на 14 декември, по време на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU), проведена онлайн тази година.

Учени от НАСА адаптират четириногия робот Spot за мисия на Червената планета
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Традиционните марсоходи са ограничени предимно движение по плоски повърхности, но интересни за науката марсиански региони са достъпни само чрез пресичане на силно неравен терен или спускане под повърхността на планетата. Роботите „кучета” са подходящи за такива предизвикателства – дори да паднат, могат да станат отново.

„Падането не означава провал на мисията”, заявиха учените по време на презентацията. „Използвайки алгоритми за възстановяване, роботът може да се изправя сам от множество падания”.

„Марс кучето” Au-Spot ще е около 12 пъти по-леко от сегашните роувъри и би могло да се движи много по-бързо, достигайки нормални скорости на ходене от 5 км/ч (по време на тестовете). За сравнение, марсоходът Curiosity се търкаля по повърхността с около 0,14 км/ч.

Пещерите на Марс могат да предложат подслон за бъдещи човешки колонии, осигурявайки естествена защита срещу смъртоносното UV лъчение, екстремния студ и интензивните прахови бури, които продължат седмици и понякога са достатъчно големи, за да бъдат забелязани от телескопите на Земята.

Пещерите също така може да крият доказателства за живот от далечното минало на Марс или дори да бъдат настоящ дом за организми, живеещи дълбоко под повърхността на планетата, казват изследователите от AGU.

Роботите с крака, които могат да обикалят скалите, да се спускат в пещери и да избират път – като същевременно извършват измервания и изграждат карта на това, което „виждат”, несъмнено ще дават на учените нови възможности за откриване на признаци на живот отвъд Земята.

Коментари по темата: „НАСА подготвя за мисия роботизирани „Марс кучета””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Като подивеят ?

Коментар