Японски документ: Сливаме се с виртуалната реалност през 2040

До 2040 г. ще имаме общо човешко съзнание, прогнозират японски експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

След 20 години ще настъпи ера, в която реалният ни живот и виртуалната реалност на практика ще се слеят. Хората ще могат да общуват със своите домашни любимци, но това ще бъде само едно от „чудесата” през 2040 г., според новата прогноза на японското министерство на науката и технологиите.

В „Бялата книга за наука и технологии” експертите от Страната на изгряващото слънце казват, че до 2040 г. ще имаме общо човешко съзнание, което ще ни позволи, например, да опитаме храната, която друг човек яде. Ще можем също да водим разговори с кучета и котки. Хората с увреждания ще преживеят неща като каране на ски, благодарение на виртуалната реалност.

Документът, за който съобщава The Asahi Shimbun, чертае бъдеще, в което тежките машини, които сега се управляват от  хора в автомобилни заводи и строителни обекти, вероятно ще бъдат напълно автоматизирани. Роботи ще отглеждат плодове и зеленчуци във фермите и ще прибират реколтата, а дронове ще доставят продуктите до магазини и домове.

Около 70% от досегашните прогнози на министерството се сбъднаха, откакто то започна да издава Бялата книга през 70-те години на миналия век. През 1977 г., например, японците предсказаха появата на телевизори, които могат да бъдат окачени на стена. А през 1982 г. Бялата книга прогнозира появата на мобилните телефони.

Но от друга страна, някои очаквания – като например, създаването на лекарство за предотвратяване на метастазите на рака, което фигурира като прогноза в Бялата книга от 1977 г., все още не е станало реалност. Освен това не е завършено проучването на световните океански минерални ресурси, както прогнозира книгата от 1992 г.

Министерството на науката и технологиите заяви, че планира да отрази прогнозите н новата бяла книга в дългосрочните политики, като например в плана за наука и технологии. „Включихме мненията на експерти в прогнозите. Повечето от прогнозите ще се сбъднат след 20 години”, казва служител на министерството.

Сред авторите на новия документ е лауреатът на Нобелова награда Акира Йошино.  „Сега е време на драстични промени в света и най-доброто време за деца и млади изследователи да решат проблемите на околната среда и да постигнат устойчиво общество”, коментира Йошино.

Коментари по темата: „Японски документ: Сливаме се с виртуалната реалност през 2040”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Някой от коша ли нещо извика ?? Сигурно е паднал и ни казва къде е, за да го извадим.

  2. Симо

    Кетенойдния шизофрек в коша

  3. Фофу

    Съдейки на по статията за извънземните, накои са слели от сега и виртуалните и фантасмагорийните реалности.

Коментар