Тестват препарат за „мигновен имунитет” срещу Covid-19

Британски учени разработват лекарство, което създава „незабавен имунитет” срещу COVID-19
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Великобритания тестват ново лекарство за предотвратяване на развитието на Covid-19 инфекция при хора, които са били изложени на вируса, чрез изграждане на „незабавен имунитет”.

Препаратът Storm Chaser е разработен съвместно от учени и специалисти на Университетския колеж в Лондон и фармацевтичния гигант AstraZeneca, който заедно с Оксфордския университет създаде и пусна ваксина срещу Covid-19.

Новото лекарство за „моментален имунитет” представлява смес от антитела за Covid-19 и се прилага на пациентите на два етапа, става ясно от публикация на Guardian. Създателите на лекарството твърдят, че имунният отговор на инфекцията настъпва в рамките на няколко дни, докато производството на антитела при използване на известни ваксини продължава един месец.

В случай, че изпитанията преминат успешно, лекарството ще помогне за предотвратяване на огнища на коронавирус сред пациенти в болници, както и сред жители на старчески домове, студентски общежития и други рискови групи.

Учените очакват лекарството да предпазва от заразяване с вируса за период от шест месеца до една година. Сега препаратът е в първата фаза на клинични изпитвания с хора – в тях участват десетима доброволци. Ако бъде одобрен, Storm Chaser ще влезе в масова употреба през пролетта на 2021 г.

Членовете на семейства, където някой е инфектиран с Covid-19, могат да бъдат инжектирани с лекарството, за да не развият заболяването. Препаратът може да се дава и на студенти, сред които вирусът се разпространя бързо, защото те живеят и учат заедно и общуват повече от останалите.

„Ако успеем да докажем, че лечението работи и да предотвратим развитието на Covid-19 [инфекция] при хора, изложени на вируса, това би било вълнуващо допълнение към арсенала от оръжия, разработвани за борба с този ужасен вирус”, казва д-р Катрин Хулихан, вирусолог от UCLH (University College London Hospitals NHS trust), която ръководи изследването за Storm Chaser.

Екипът се надява, че изпитанията ще докажат, че коктейлът от антитела предпазва от Covid-19 за период от 6 до 12 месеца. Участниците в изпитанията получават две дози от препарата, една след друга. Ако бъде одобрено, лекарството ще се предлага на хора, които са били изложени на Covid-19 през предходните осем дни.

Доставките на Storm Chaser може да започнат през март или април, ако препаратът бъде одобрен от регулаторния орган по лекарствата, след като разгледа доказателствата от изследването.

„Към днешна дата сме инжектирали 10 участници – персонал, студенти и други хора – които са били изложени на вируса у дома, в здравни заведения или студентски зали”, уточнява д-р Хулихан. Тя и колегите ѝ ще следят отблизо доброволците в изпитанията, за да видят кои от тях развиват Covid-19 инфекция.

Непосредствената защита, която обещава лекарството, може да изиграе жизненоважна роля за намаляване на въздействието на вируса, докато всички не бъдат имунизирани. Програмата за ваксинация е в ход с помощта на Pfizer/BioNTech и се очаква да продължи до следващото лято.

Коментари по темата: „Тестват препарат за „мигновен имунитет” срещу Covid-19”

добавете коментар...

  1. Фофу

    AstraZeneca се провали с ваксината … Я пак, къде го прочете това или кой ти го спусна. Много пушек вдигат сега чебурите, за да не се чуе, че великят безаналогов Спутник се проваля и другаря им Путин, не смее да се ваксинира. Поне до към 25 дек. не беше, все още. А това колко месеца след като се биха в гърдите, че били първи ??

  2. политическа пандемия

    AstraZeneca се провали с ваксината, за която има предплатени милиони бройки и сега се мъчи да поправи имиджа си с подобни “чудеса”. Но, дори това да е вярно, при положение че “Сега препаратът е в първата фаза на клинични изпитвания с хора – в тях участват десетима доброволци.”, т.е. не е минал втора и трета фаза , няма как през пролетта на 2021 да бъде пуснат в производство.

Коментар