Измериха връзката между насилието в игрите и агресията

Увлечението по игри с насилие в юношеството, не е свързано с агресия след 20-годишна възраст
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски учени твърдят, че вече има яснота относно връзката между стремежа към насилие в компютърните игри и агресията в реалния живот, след като направиха задълбочено изследване.

Както се оказа, очарованието от игри с насилие в юношеството не е свързано с агресивно поведение след 20-годишна възраст. Но при възрастните връзката е малко по-различна.

Учените са решили да проведат дългосрочно проучване, за да разберат как очарованието от игрите с насилие в юношеството може да повлияе на поведението в зряла възраст, става ясно от публикация в Cyberpsychology, Behaviour, and Social Networking.

Проучването започнало през 2009 г., когато учените ангажирали 500 тринадесетгодишни тийнейджъри за участие в изследванията. В продължение на 10 години те наблюдавали младежите, които играли на Call Of Duty, Grand Theft Auto, Gears of War и Dead Rising.

Изводът от изследването е, че очарованието от игрите с насилие в юношеството не е свързано с прояви на агресия в зряла възраст. Но ако участникът има среден интерес към игри с насилие и този интерес не намалява с възрастта, то нивото на агресия в зряла възраст е по-високо.

Коментар