Двуцифрен спад на обявите за работа през декември

Продължава негативната тенденция на намаляване на обявите за работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Негативната тенденция в броя на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове у нас, започнала през октомври, се засили осезаемо през декември. Наблюдава се двуцифрен спад на предложенията във всички отрасли.

С 19% са намалели нови предложения за работа през декември спрямо предходния месец ноември на 2020 г., според регулярния анализ на кариерния сайт JobTiger. По-малко с цели 44% са обявите за търсене на нови служители спрямо декември 2019 г. Така нивото на публикуваните предложения достигна отново ниските си стойности от пролетта на миналата година – малко след началото на коронакризата.

„Негативната тенденция на все по-малко публикувани обяви вече засяга всички сектори у нас. За жалост, през декември вече отчитаме, че този спад е пораснал до двуцифрен за всички отрасли”, коментираха от JobTiger.

С най-голям спад са обявите в секторите Строителство (-28%),  Здравеопазване и фармация (-27%) и Производство (-20%). При  останалите отрасли намалението е: Изкуство (-17%), Търговия и продажби (-16%), Хотелиерство и ресторантьорство (-14%), Маркетинг (-14%), Логистика/ транспорт (-14%), Административни дейности (-13%) и Счетоводство, одит, финанси (-11%). За втори пореден месец има спад и в предложенията за нова работа в сектора ИТ, като през декември той е 11%.

Дяловото разпределение на обявите по отрасли се запазва почти същото като през предходните 2 месеца. С най-голям дял са тези в сектора Търговия и продажби (17%). Поради по-големия спад в сектора Производство (-20%), за първи път той преотстъпва второто място на сектора ИТ (14%) и се нарежда след него с 13% дял от общия брой публикувани обяви.

Предложенията за работа във водещите областни градове представляват 73% от всички обяви през изминалия декември, като почти половината от тях продължават да са съсредоточени в София (48%). Броят на обявите в тези градове също е намалял – София (-18%), Пловдив (-18%), Варна (-22%), Бургас (-14%), Русе (-20%) и Стара Загора (-23%).

Основната причина за намаленото предлагане на работа продължава да е икономическата обстановка в страната, повлияна от коронакризата. Има и още един фактор, характерен за всеки декември – коледните и новогодишни празници, заради които традиционно много работодатели спират временно публикуването на обяви за работа.

JobTiger прогнозира, че в началото на новата година тенденцията ще се промени и броят на публикуваните обяви ще нарасне, като това ще се случи плавно, основно в секторите с водещ дял Търговия и продажби, ИТ и Производство.

Коментар