10 „горещи” работни позиции – и как се започват

Комфортното боравене с модерни технологии е предимство при намиране на работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията Covid-19 прати безброй хора да работят отдалечено – от домовете си. Дистанционните позиции са вече доста популярни и в списъците с обяви са се увеличили с 25% от март 2020 г. досега, установи Flexjobs. Компанията е специализирана в намирането на работа от разстояние и на свободна практика за професионалисти. Наскоро тя публикува данни, които подчертават 10-те кариерни области, които са отчели най-голям ръст от началото на пандемията насам.

В блог публикация Flexjobs прогнозира, че 10-те кариерни области, които са отбелязали огромен ръст досега, ще продължат да бъдат силно търсени и през 2021 г. въз основа на тенденциите в наличните данни от 2020 г.

Топ дистанционни позиции

В низходящ ред ето кои са 10-те най-бързо растящи полета за кариера за „отдалечени” служители през 2020 г.:

1. Маркетинг: позициите обикновено касаят създаването на т.нар. „маркетинг чрез съдържание”, специалисти по маркетингови операции и специалисти по пазарни проучвания.

2. Административни: това поле обхваща различни позиции, включително изпълнителни асистенти, административни асистенти.

3. Човешки ресурси и набиране на персонал: сред най-търсените дистанционни експерти са специалистите по подбор на персонал, координатори на назначенията и анализатори на данни за човешките ресурси.

4. Счетоводство и финанси: отскоро доста се търсят „дистанционни” счетоводители, данъчни консултанти.

5. Графичен дизайн: творците и художниците могат лесно да работят отдалечено, а потенциалните позиции включват старши дизайнери за магазини, дизайнери на марки и лога, специалисти по създаване на „потребителски преживявания”.

6. Обслужване на клиенти: търсят се дистанционно работещи агенти по поддръжката, клиентски „навигатори” и служители за бюра по поддръжка.

7. Писане: всички, които се занимават с творческо писане, особено ако са готови да пишат из социалните мрежи, са търсени – и могат да работят изцяло от домовете си.

8. Ипотеки и недвижими имоти: обявите за работа търсят всякакви специалисти, свързани със счетоводното управление, координатори на прехвърляния и обработка на ипотеки и заеми.

9. Интернет и електронна търговия: компаниите търсят най-вече SEO мениджъри, асистенти по оформлението и специалисти по имейл маркетинг.

10. Управление на проекти: потребни на много места по света са мениджъри на проекти, договорни специалисти (управление на договори) и висши програмни мениджъри, които да поемат координацията на сложни проекти с много „зъбчати колелца”.

Стартиране на дистанционни позиции

За тези, които си представят процеса на наемане на специалисти „лице в лице”, пейзажът в „ерата на Covid” може да изглежда доста чужд и странен. Целият процес на кандидатстване, интервю, назначаване – всичко се извършва дистанционно. А това означава, че има някои различни стратегии, които трябва да бъдат предприети, казват от Flexjobs.

От особено значение са мотивационните писма и автобиографиите, съобразени с конкретната позиция, за която се кандидатства. Ако някога те са били формалност или са давали само обща представа, сега са ключови за добиването на представа какъв е човекът, който кандидатства, защо идва, какво умее и с какво може да допринесе.

За кандидатите е важно да заявят ясно своя опит, особено ако вече са извършвали някакъв вид работа от разстояние. Желателно е те да представят опита си така, че работодателят да добие ясна представа какво са правили дистанционно и как могат да приложат уменията си в контекста на предлаганата позиция.

Сред ценните умения, които днес са силно търсени, са управлението на времето и задачите, комуникацията, самоуправлението, добрите умения за независима (самостоятелна) работа и комфортното боравене с модерните технологии.

Коментари по темата: „10 „горещи” работни позиции – и как се започват”

добавете коментар...

  1. :o)

    Обичам навсякъде да се пише какво ТЪРСЯТ, но никъде не пише какво предлагат 🙂
    А те какво предлагат – минималното за позицията 🙂
    Браво – така се търсят можещи и знаещи хора 🙂

Коментар