Panasonic вгради изкуствен интелект в OLED телевизорите си

JZ2000 с изкуствен интелект e водещият OLED телевизор на Panasonic за 2021 година
(снимка: Panasonic)

Водещият OLED телевизор на Panasonic за 2021 година е моделът JZ2000 с размери на екрана 65 и 55 инча. Японската компания представи новия си продукт днес, като наблегна на холивудското качество, изкуствения интелект и редица други характеристики, които отличават този модел.

JZ2000 разтоварва зрителите от ръчните настройки. Телевизорът използва нов процесор с изкуствен интелект, който разпознава какъв вид съдържание гледа зрителят и автоматично оптимизира картината и звука за най-добро изживяване.

Процесорът „HCX Pro AI” анализира картината всяка секунда. Модулът с изкуствен интелект сравнява видяното с огромна библиотека от различно съдържание, с което е обучен, за да може автоматично да оптимизира качеството на картината и звука спрямо съответния тип съдържание.

Така например, ако установи, че гледате филм, HCX Pro AI подбира най-точните цветове и с помощта на ноу-хауто, което Panasonic натрупа при дългогодишното си сътрудничество с Холивуд, настройва качеството на картината, за да осигури по-кинематографично изживяване.

Холивудската настройка в OLED телевизорите на Panasonic ги позиционира като избор за гледане на филми и ТВ сериали. Но новият JZ2000 идва с подобрения, които ще впечатлят и геймърите – като много малка латентност, поддръжка на HDMI 2.1 с променлива честота на опресняване VRR (Variable Refresh Rate) и висока кадрова честота HFR (High Frame Rate).

Като се възползва от възможностите на HCX Pro AI, Panasonic допълнително намалява латентността при игрите, известна още като „входно забавяне” – това е закъснението между натискането на бутон на игровия контролер, като джойстик например, и съответното действие, показвано на екрана. При JZ2000 латентността е намалена до една от най-ниските стойности в сферата на OLED телевизорите, в резултат на значителни инженерни подобрения, направени от Panasonic.

AI процесор автоматично оптимизира качеството на картината и звука в зависимост от съдържанието
(снимка: Panasonic)

Подобрената латентност е ключов компонент на режима „Game Mode Extreme”, който включва още поддръжка на HDMI 2.1 с променлива честота на опресняване VRR и висока кадрова честота HFR, специален режим на картината за игри („Game Mode”) и HDMI Power Link за подобрено използване на телевизорите Panasonic със стари телевизионни приемници или компютри.

В допълнение към насочените нагоре говорители на своя предшественик, JZ2000 е оборудван и с говорители, насочени настрани. Цялата конфигурация, наречена „360° Soundscape Pro”, осигурява Dolby Atmos звуково изживяване. Множеството вградени говорители, насочени нагоре, настрани и напред, пресъздават обгръщаща сферична звукова арена от източник с Dolby Atmos звуков формат.

Цялата озвучителна система е настроена и оптимизирана от инженери на Technics, прочутата аудио марка на Panasonic, благодарение на което телевизорът е маркиран като „Tuned by Technics” (Настроен от Technics).

Подобно на своя предшественик, JZ2000 е оборудван с оригинален панел Master HDR OLED Professional Edition на Panasonic, което означава, че JZ2000 има предимство в яркостта, в сравнение с екраните на обикновените OLED телевизори.  Master HDR OLED Professional Edition има по-високи пикови и средни нива на яркост, което увеличава динамичния диапазон. Сравнено с този телевизор, на други OLED телевизори HDR съдържанието изглежда по-мрачно.

JZ2000 комбинира японско ноу-хау и инженеринг с уменията на Стефан Соненфелд, доверен сътрудник на едни от най-добрите режисьори в света, за настройка и оптимизиране на цветовете.  Описан от NPR като „да Винчи на филмите”, Соненфелд е приложил уменията си на колорист при създаване на много популярни филмови шедьоври през последното десетилетие, вкл. „Роди се звезда”, “Жената-чудо”, „Междузвездни войни: Силата се пробужда”, „Джурасик свят” и др. В ежедневната си работа той използва OLED екрани на Panasonic.

JZ2000 поддържа и широк спектър от HDR формати, включително Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode и HLG Photo (формат за статични изображения, който пренася фотографията в света на HDR). Към режима Filmmaker Mode (Режисьорски режим) Panasonic добавя оригиналната си функция Intelligent Sensing (Интелигентна чувствителност), която динамично настройва картината, в зависимост от силата на околното осветление.

OLED телевизорът JZ2000 поддържа и гласови услуги
(снимка: Panasonic)

Dolby Vision IQ разширява предимствата на Dolby Vision отвъд границите на HDR чрез интелигентно оптимизиране на качеството на картината и на зрителните изживявания, така че те да не зависят от околното осветление или типа на възпроизвежданото съдържание – и всичко това без да е необходимо потребителите да използват дистанционното управление.

JZ2000 поддържа и функция HDR10+ Adaptive, която динамично адаптира HDR съдържанието към условията на осветеност в помещението и зоната за гледане, като показва точно творческите намерения на създателите на съдържанието при всякакви условия без загуба на детайлност или контраст, независимо дали е тъмно или светло.

OLED телевизорът идва с най-новото издание на операционна система за смарт телевизори „My Home Screen 6.0” на Panasonic, която включва значителни подобрения. Функцията my Scenery, например, позволява избор на набор от спокойни изображения и видеоклипове или задаване на собствени, които отразят настроението на потребителя или времето от деня – това е функция за медитация, почивка или подготовка за лягане.

Двойната Bluetooth връзка позволява на телевизора да предава звук едновременно към две отделни устройства, което означава, например, че родителите могат да слушат звука от филм късно през нощта чрез Bluetooth слушалки, без да смущават съня на децата си.

Интерфейсът на менюто е подобрен, за да позволи бърз достъп до най-често използваните настройки на картината, звука и други функции. JZ2000 също така поддържа вградени гласови услуги, които позволяват на потребителя да управлява по-удобно някои основни телевизионни функции.

Коментари по темата: „Panasonic вгради изкуствен интелект в OLED телевизорите си”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Е, и никде никакъв кон-спиратор да няма да ни светне, че вече и през телевизора ще ни следят. Че то като свикне човек да чете първосигнални тъпизми, чак почват да му липсват.

    Оня с пречупените кръстове и илюминатите сигурно е някъде на ски.

Коментар