OLED и 4К LCD TV на Panasonic идват с холивудско качество

Зрителите на новите OLED телевизоли ще получат HDR картина с холивудско качество
(снимка: Panasonic)

Panasonic обяви по три нови серии OLED и базови 4K LCD модели за 2020 година на събитие в емблематичното лондонско студио Pinewood Studios. Всички модели са оборудвани с „my Home Screen 5.0” – нова версия на опростената и удобна за използване операционна система за смарт телевизори на японската компания.

OLED телевизорите – серии HZ2000, HZ1500 и HZ1000 – ще поддържат едновременно Dolby Vision IQ и Filmmaker Mode с оригиналната технология Intelligent Sensing на Panasonic, благодарение на което зрителите ще получат HDR картина с качество от холивудско ниво, независимо дали се намират в тъмна или в добре осветена среда.

Разработен от UHD Alliance, Filmmaker Mode (Режисьорски режим) позволява на потребителите само с натискане на един бутон на дистанционното управление да се насладят на кинематографична картина, точно отговаряща на намеренията на режисьора. Когато бъде активиран, Filmmaker Mode запазва кадровата честота, екранния формат, цветовете и контраста на изобразяваното съдържание, като същевременно изключва шумопонижението и изострянето на образа.

Panasonic надгражда Filmmaker Mode по уникален начин, като оборудва телевизорите с усъвършенствани външни сензори за интелигентно настройване на картината спрямо нивата на околното осветление. Докато HDR съдържанието може да изглежда твърде тъмно, когато се гледа в добре осветена стая, режимът Filmmaker Mode с Intelligent Sensing (Интелигентна чувствителност) създава у зрителите същото възприятие, както при гледане в идеално затъмнена среда, дори ако те са седнали в добре осветена дневна. Това означава, че зрителите ще видят всички детайли в картината, дори когато се изобразяват много тъмни сцени.

Системата Dolby Vision IQ в новите модели използва Dolby Vision динамични метаданни, за да изобрази интелигентно всеки детайл от съдържанието, в зависимост от осветеността на стаята. Тя информира телевизора какъв тип съдържание се възпроизвежда и съответно променя настройките му, за да гарантира, че образите се показват точно такива, каквито трябва да бъдат.

Освен това Panasonic оборудва OLED телевизорите от серии HZ2000 и HZ1500 с иновативни, насочени нагоре говорители, способни да пресъздават обгръщащия Dolby Atmos пространствен звук с максимален реализъм. Зрителите ще се почувстват като част от действието, тъй като звуците на хората, местата, нещата и музиката оживяват с невероятен реализъм, движейки се в пространството.

Всички OLED модели ще споделят една и съща фина настройка от холивудски колорист Стефан Соненфелд и ще бъдат сертифицирани като UHD Premium. Изобразяването на движенията при OLED телевизорите също е подобрено, благодарение на оптимизираното вмъкване на черни кадри.

И трите серии OLED телевизори включват модели с 65-инчови и 55-инчови екрани. HZ2000 е оборудван с професионален „Master HDR OLED Professional Edition” панел, специално разработен и персонализиран от инженерите на Panasonic. Всичките OLED модели, включително HZ1500 и HZ1000, обработват картината с процесор HCX PRO Intelligent – най-мощният, правен някога от Panasonic. Всички те също така поддържат Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG и HLG Photo, осигурявайки пълна съвместимост с всички популярни HDR формати.

Panasonic също така представи три нови серии 4K LCD телевизори: HX940, HX900 и HX800. Те идват с поддръжка на  технологии Dolby Vision и HDR10+, предимствата на които често са най-забележими при базовите LCD телевизори, тъй като HDR форматите с динамични метаданни позволяват на телевизорите с по-малка яркост да избегнат ненужното тонално картографиране при сцени, чиято яркост е в рамките на естествената яркост на панела. Всички 4K LCD модели също поддържат Dolby Atmos.

Новите 4K LCD телевизори идват с поддръжка на технологии Dolby Vision и HDR10+
(снимка: Panasonic)

Осигурена е и поддръжка на всички популярни HDR формати при новите 4K LCD телевизори. Дори моделите от въвеждащата серия HX800 (40-инчов, 50-инчов, 58-инчов, 65-инчов), които използват процесор HCX, поддържат Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG (Hybrid Log Gamma) и HLG Photo, в допълнение към поддръжката на Dolby Atmos. Моделите от серията HX900 (43-инчов, 49-инчов, 55-инчов, 65-инчов) поддържат същия широк набор от формати, плюс HDR Cinema Display, който осигурява по-висока яркост.

С по-високата си честота на опресняване на екрана 100Hz, панела HDR Cinema Display Pro и процесора HCX PRO Intelligent, моделите от серията HX940 (43-инчов, 49-инчов, 55-инчов, 65-инчов, 75-инчов) също поддържат този широк набор от HDR формати. Процесорът HCX PRO Intelligent бързо анализира и оптимизира цветовете, контраста и чистотата на цялото 4K видео съдържание, като гарантира, че зрителите ще се насладят на възможно най-добрата телевизионна картина, независимо от източника.

HX940 е оборудван и с технология Local Dimming Intelligent Pro, която имитира работата на хиляди виртуални локални зони на затъмняване с цел подобряване на контраста и същевременно запазване на тънкия профил на телевизора. Local Dimming Intelligent Pro динамично настройва в съзвучие както подсветката, така и самите LCD затвори, за постигане на зони с по-дълбоко черно без загуби в прецизността на картината.

OLED телевизорите на Panasonic се използват широко много в студия и постпродукционни къщи по целия свят. При OLED моделите си за 2020 г. Panasonic добавя няколко нови функции, в отговор на изискванията на пост-продукционната общност в Холивуд и отвъд.

Първо, всички OLED телевизори за 2020 г. ще позволяват тоналното картографиране (tone-mapping) да се изключва чрез менюто. Тоналното картографиране е начинът, по който телевизорите преобразуват възпроизвежданото съдържание в съответствие с естествената яркост на панела, за да се предотврати „отрязването” му. Тъй като в телевизионната индустрия няма стандарт за тонално картографиране, възможността за изключването му позволява на професионалистите при пост-продукцията да работят върху оригиналното съдържание от източника напълно точно, докато то не бъде „твърдо отрязано” от естествената яркост на панела. Panasonic обаче също така позволява да се зададе „точката на отрязване” чрез менюто, давайки допълнителни възможности на професионалистите в процеса на създаването на филми.

Нещо повече, при OLED телевизорите си за 2020 г. Panasonic въвежда най-ниските в света точки на калибриране при нива на сигналите 0,5% и 1,3%. Това ще позволи на професионалистите допълнително да контролират преходите от и към черно с още по-висока прецизност.

OLED и 4K LCD телевизорите за 2020 г. притежават и някои специални дизайнерски трикове. OLED моделите от сериите HZ1500 и HZ1000 разполагат с въртяща се пиедестална поставка, която позволява на зрителите свободно да насочват екрана според конкретните условия в дневната.

Също така, 4K LCD телевизорите от сериите HX940 и HX900 разполагат с популярните „двупосочни превключваеми пиедестални поставки” на Panasonic, които позволяват на техните притежатели да разположат поставките или в централно положение, или в краищата на телевизора, така че да съответстват перфектно на мебелировката в дневната.

Всички представени OLED и 4K LCD телевизори са оборудвани с My Home Screen 5.0 –новото издание на операционната система за смарт телевизори на Panasonic, със значителни подобрения в използваемостта. Например, когато са маркирани някои икони на VOD видео по заявка, миниатюрите на предлаганите заглавия от съответния доставчик автоматично се показват отгоре и могат лесно да бъдат избрани. Това работи също и при Netflix, YouTube и др.

Новите модели също така работят с Google Assistant и Amazon Alexa, позволявайки на потребителите да управляват с глас някои от основните функции на телевизора.

Коментар