SD карта застига по скорост външните SSD

Нови SD карти на Adata ще конкурират по производителност по-обемните SSD устройства
(снимка: Adata Technology)

SD Express карти от следващо поколение ще пусне на пазара до второто тримесечие на 2021 г. тайванският производител Adata Technology. Решението е мотивирано от нарастващото влияние на социалните медии, все по-голямото съдържание, което генерират потребителите, и внедряването на 5G мрежи – всичко това поражда необходимост от ново поколение продукти с преносима памет и висока производителност.

За да реализира пълния потенциал на SD картите, браншовата организация SDA пусна спецификацията SD7.0, която предполага използване на допълнителни щифтове, наред с други подобрения, за поддръжка на интерфейсите PCIe и NVMe.

Това ще позволи разработване на следващо поколение SD Express карти, които предлагат всички предимства на форм-фактора на SD карта, но с 300% подобрение на скоростта, което я изравнява с производителността на външните SSD устройства.

С добавянето на SD7.0, потребителите ще могат да прехвърлят съдържанието си с висока разделителна способност на компютри с много по-високи скорости, което ги прави добра алтернатива на по-обемните външни SSD устройства.

Използвайки PCIe Gen3x1, новите карти от Adata ще предлагат скорости на четене и запис до 825 MB/s и 410 MB/s, за да отговорят на повишените нужди на потребителите, особено на тези, които използват лаптопи от серия със слот за четец на карти SD7.0. По информация на компанията, SD Express картите ще излязат на пазара до второто тримесечие на 2021 г.

Коментар