Новият телескоп Роман превъзхожда в пъти Хъбъл

Наблюденията на космическия телескоп Роман ще съберат милиони галактики
(снимка: НАСА)

Космическият телескоп Хъбъл е в орбита от десетилетия и въпреки че все още е изключително полезен, той застарява и НАСА се готви да го замени. Едно от ключовите наблюдения, които Хъбъл прави, са изображения, известни като „ултра-дълбоки полета на Хъбъл”. Новият космически телескоп Роман се очаква да прави много по-добри „ултра-дълбоки полета” от Хъбъл.

Космическият телескоп Роман ще може да изобразява 100 „ултра-дълбоки полета” на Хъбъл едновременно, съобщи SlashGear. Хъбъл заснема подобни „ултра-дълбоки полета“ от 1995 г. При първото от тях космическият телескоп бе насочен към празен участък от небето в продължение на десет дена. Там той засне „ултра-дълбоко поле” с хиляди невиждани досега галактики в него.

Оттогава Хъбъл прави още по-дълги експозиции, заснемайки изключително далечни галактики. Роман обаче ще може да заснема подобни снимки, като покритото небесно пространство ще е 100 пъти по-голямо, отколкото може да покрие Хъбъл. И макар че ще обхваща много по-голямо пространство, новият телескоп ще предоставя изображения със същата острота и висока разделителна способност като Хъбъл.

Астрономите казват, че наблюденията на Роман ще съберат милиони галактики, включително стотици, които датират от „само неколкостотин милиона години след Големия взрив”. Тези наблюдения ще помогнат за изследванията в множество области на науката, включително структурата и еволюцията на Вселената и как звездите се образуват с течение на времето.

Коментари по темата: „Новият телескоп Роман превъзхожда в пъти Хъбъл”

добавете коментар...

  1. TLM

    Яко!

Коментар