Ентусиаст подкара Spotify на 17-годишен iPod

Добрият стар iPod Classic е превърнат в sPot за слушане на музика от Spotify
(снимка: Guy Dupont)

Продуктите на Apple се считат за емблематични, затова нерядко намират втори живот много години след пускането и дори прекратяването на поддръжката на дадени линии. Този път ентусиаст е подкарал Spotify на четвърто поколение iPod Classic, който дебютира през 2004 година.

Блогърът Гай Дюпон публикува видео за модификациите, които е направил. Оригиналният iPod от 2004 г. няма вграден Wi-Fi, така че Дюпон е трябвало да преработи устройството значително, за да стартира услугата за поточно предаване на музика.

Всъщност от добрия стар iPod Classic са останали само корпусът и Click Wheel, отбелязва Engadget. Полученото устройство Дюпон е нарекъл sPot. Ентусиастът описва подробности за целия процес в Hackaday и публикува софтуера в GitHub.

След намесата джаджата вече има поддръжка за Wi-Fi и Bluetooth, което позволява да бъде свързана към безжични високоговорители и слушалки. Добавен е и цветен екран и батерия от 1000 mAh.

Модификацията се основава на платка Raspberry Pi Zero W за 10 долара. Сега зареждането използва микро USB порт вместо собствения 30-пинов конектор на Apple. Дюпон казва, че е похарчил около 100 долара за всички компоненти.

Наред с това експериментаторът е използвал приложение, наречено Raspotify, заедно със собствен софтуер. Потребителският интерфейс sPot за ентусиасти позволява джаджата да изпълнява всички основни функции, включително търсене на песни.

В социалните мрежи мнозина любители коментираха, че Дюпон не може да претендира, че е подкарал Spotify върху 17-годишен iPod, защото от оригиналното устройство не е останало нищо, освен външността.

Коментар