Водородът може да се съхранява като паста в автомобилите

Безопасен и компактен – водородът може да се съхранява в автомобилите като паста
(снимка: Fraunhofer IFAM)

Учени от Германия предлагат безопасен начин за съхранение на водород в автомобилите. Вместо сгъстен водород в колите с горивни клетки може да се използва вода и специално вещество, наречено Powerpaste.

Развитието на алтернативните технологии превърна водорода в едно от най-обещаващите горива за автомобили, но проблемът със съхранението му все още остава нерешен. Необходими са обемни и издръжливи бутилки за съхранение на водород, компресиран под високо налягане, а зареждането им с гориво също е невъзможно без специално оборудване на станциите.

Изход от ситуацията може да бъде Powerpaste, разработена от изследователи от Института за производствени технологии и модерни материали Fraunhofer IFAM в Дрезден. Горивната клетка се основава на твърд магнезиев хидрид, който взаимодейства с обикновена вода, при което се отделя водород, действащ като източник на енергия за двигателя.

За получаване на твърд магнезиев хидрид се използва едно от най-разпространените и следователно доста евтини вещества, което при температура 350° C и налягане 5-6 пъти по-високо от атмосферното взаимодейства с водорода и с добавяне на естер и метални соли се превръща в паста, действаща като източник на енергия. В колата Powerpaste се изтласква от касетата чрез бутало и взаимодейства с вода, отделяйки газ при реакцията.

„В Powerpaste водородът се съхранява в химическа форма при стайна температура и атмосферно налягане и когато е необходима енергия, малка част от пастата реагира с вода. Всъщност половината от водорода се генерира от вода, поради което Powerpaste има огромна плътност на съхранение на енергия”, пояснява д-р Маркус Фогт от IFAM.

Предполага се, че бордовата електроника на превозните средства ще може самостоятелно да регулира производството на водород в зависимост от нуждата от него в определен момент. Ако е необходимо, празната касета с Powerpaste може лесно да бъде заменена, а резервоарът с вода да се напълни отново от водопроводната мрежа.

Разработчиците обещават, че техните горивни клетки могат лесно да издържат на дълги престои на автомобила на слънце без риск от експлозия. В същото време Powerpaste може да се транспортира в кутии, като се излива в касетите без специално оборудване.

През 2021 г. ще бъде пусната пилотна производствена линия за Powerpaste в Центъра за проекти за съхранение и системи за енергия на IFAM. Очаква се линията да произвежда до 4 тона Powerpaste годишно, които ще се използват за тестване на водородни електрически скутери.

Коментар