Apple ще си прави и 5G модемите за iPhone

Apple показва постоянен стремеж към независимост от доставчиците на компоненти за своите продукти
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко публикации от последните дни съобщават, че Apple работи по собствен 5G модем. Устройството, за което се твърди, че е в процес на разработка още от 2020 г. – след придобиване на по-голяма част от бизнеса с модеми за смартфони на Intel – би трябвало да дебютира в iPhone през 2023 г.

Настоящите модели на iPhone 12 използват модела Snapdragon X55 на Qualcomm, който поддържа честотния диапазон „под 6 GHz” и 5G в mmWave спектъра. Може да се предположи, че модемът на Apple би правил същото, отбелязва RCRWirelessNews.

Не за първи път се разчува подобна новина. Миналата година, преди пускането на iPhone 12, се появиха съобщения, че производителят на смартфони е решил да не използва антената Qualcomm QTM 525 и вместо това е проектирал своя собствена.

Официалната причина за решението беше, че антената на Qualcomm „не отговаря на елегантния стил на iPhone, който се превърна в определяща характеристика за продуктите на Apple”.

Това може да е вярно, но също така не може да се отрече, че отношенията между двете компании са напрегнати от години. И двете фирми постоянно се обсипват с обвинения в различни форми на изнудване.

През април 2019 г. Qualcomm се съгласи да се оттегли от правната си битка с Apple и представи „пътна карта” на бъдещото сътрудничество межди двете компании в идните години. Производителят на чипове заяви, че Apple вероятно ще използва модема Snapdragon X60 в iPhone модели 2021, а Snapdragon X65 в моделите от 2022 г.

Коментар