Снимка на Клои Кардашиян в Twitter породи правни спорове

Близо 30 милиона са последователите на Клои Кардашиян в Twitter
(снимка: @khloekardashian / Twitter)

Като медийна знаменитост в САЩ Клои Кардашиян винаги изглежда перфектно на снимките. Точно затова една необработена нейна снимка, споделена в социалните мрежи, подлуди и звездата, и феновете ѝ, и юристите, и самите социални мрежи. Снимката била качена „погрешка” и фамилията настоя фотото да бъде свалено. Но лесно ли се сваля „не-фотошопирана” снимка на знаменитост от интернет?

Семейната снимка показва 36-годишната жена в естествен вид край басейн, по бикини. Фотосът се появи съвсем нередактиран, без какъвто и да е ретуш. Екипът на Кардашиян реагира, като заяви тази седмица, че снимката… нарушава нейните авторски права!

Снимката е направена „по време на частно семейно събиране и е публикувана в социалните медии от някой от асистентите без разрешение, по погрешка”, обясни Трейси Ромулус, главен маркетинг директор на KKW Brands пред Page Six. „Клои изглежда красива, но в правото ѝ на притежател на авторските права е да поиска да бъде свалено изображение, което не е предназначено за публикуване”.

Според Twitter, снимката е обект на право на поискване за сваляне съгласно Закона за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA). „Съгласно нашата политика за авторските права, ние отговаряме на жалби относно авторските права, изпратени до нас от собствениците на авторските права или техни упълномощени представители”, заяви говорител на Twitter пред BBC News в сряда.

Някои потребители, които бяха споделили снимката, скоро откриха, че в публикациите им вместо фотографията фигурира само съобщение, което гласи: „Това изображение е премахнато в отговор на поискване от притежателя на авторските права”.

Може ли пастата за зъби да бъде върната обратно в тубата – това запита Елизабет Уорд, шефката на адвокатите по интелектуална собственост Virtuoso Legal. Тя обясни, че всякакви опити за премахване на снимката могат само да привлекат повече внимание към нея.

„Това, което е доста интересно за него от правна гледна точка, е, че всъщност не се казва кой е направил снимката – казва се, че тя [Клои] притежава авторските права. Първият собственик на авторските права обикновено е фотографът. Ako аз направя снимка на Клои Кардашиян, то аз притежавам авторските права. Следователно снимката ще е под моето авторско право и аз мога да правя с нея каквото искам”.

Говорейки като майка на тийнейджърка, г-жа Уорд намира за „особено тъжно”, че това изобщо е тема на обсъждане поради масовото използване на „одобрени изображения” онлайн, които изглежда са „подправени” по един или друг начин. „Те не са естествени, всички са фотошопирани и всяка тийнейджърка, която попитате, знае това”.

Боравенето с разкрасени снимки, според юристката, има дългосрочен ефект върху съзнанието на децата, налагайки им неестествени, нереалистични образи.

Но дори и правото да е на страната на Кардашиян, случаят със снимката е показателен за т. нар. „дигитален разлив”, казва Ерик Шифър, председател на правното дружество „Консултанти по управление на репутацията”. След като появата на снимката така или иначе се е случила, твърде голямото внимание, което ѝ се отделя, „може да създаде ефект на усилване, което може да [причини] огромни сърдечни болки за определен период от време”.

Коментари по темата: „Снимка на Клои Кардашиян в Twitter породи правни спорове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тая е готина кака, местя

  2. VL

    Clown world

Коментар