Microsoft строи климатичен суперкомпютър на Острова

Климатичният суперкомпютър ще има повече от 1,5 милиона процесорни ядра
(снимка: Met Office)

Метеорологичната служба на Великобритания и Microsoft ще изградят „климатичен” суперкомпютър за прогнозиране на времето на Острова. Двете организации казват, че мега-машината ще осигури по-точно предвиждане на времето и по-добро разбиране на изменението на климата.

Правителството на Великобритания заяви през февруари 2020 г., че ще инвестира 1,2 млрд. лири в проекта. Очаква се това да бъде един от 25-те най-мощни суперкомпютъра в света, когато заработи през лятото на 2022 г. Microsoft планира да го актуализира постоянно през следващото десетилетие.

„Това партньорство е впечатляваща публична инвестиция във фундаменталните и приложните науки за времето и климата”, каза Морган О’Нийл, асистент в Станфордския университет, цитиран от BBC. „Подобна голяма инвестиция в модерна система за прогнозиране на времето и климата в Обединеното кралство е страхотна новина в световен мащаб и с нетърпение очаквам научния напредък, който ще последва”.

Метео-службата заяви, че технологията ще помогне за по-доброто разбиране на метеорологичните процеси, съответно ще позволи на хората да планират по-добре различните си дейности, да се подготвят за лошо време и да разбират по-добре изменението на климата.

Суперкомпютърът ще може:

  • да предоставя по-подробни модели на времето;
  • да проиграва повече потенциални сценарии за промените на времето;
  • да подобри локализираните прогнози;
  • да прогнозира по-добре случаите на „тежко” време.

Стъпвайки на „най-висококачествените набори от данни за времето и климата”, суперкомпютърът ще осигурява все по-точни прогнози, които да гарантират безопасността на гражданите, обясни Пени Ендърсби, главен изпълнителен директор на Met Office. Главният изпълнителен директор на Microsoft за Великобритания Клеър Барклай заяви, че суперкомпютърът ще помогне на Обединеното кралство да остане в челните редици на науката за климата.

Новият суперкомпютър ще използва Microsoft Azure и ще интегрира технологии от Hewlett Packard Enterprise (HPE) Cray. Той ще се захранва със 100% възобновяема енергия. Предвидено е да има повече от 1,5 милиона процесорни ядра и повече от 60 петафлопса изчислителна мощ – това са 60 квадрилиона (60 000 000 000 000 000) изчисления в секунда.

Коментар