БОРИКА предложи отдалечена е-идентификация със селфи

Мобилно приложение на БОРИКА прави възможна отдалечената електронна идентификация
(снимка: БОРИКА)

Доставчикът на удостоверителни услуги БОРИКА АД предложи отдалечена електронна идентификация. Технологичното решение е в отговор на ускорената дигитализация на бизнеса и необходимостта от изцяло дистанционно предоставяне на услуги.

От компанията отчитат значителен ръст на услугите, предоставяни по електронен път, както и засилено преминаване от настолни към облачно-базирани решения, каквото е облачният квалифициран електронен подпис (Облачен КЕП). Гражданите и бизнесът вече могат да се сдобият с него изцяло дистанционно, благодарение на внедреното решение за отдалечена електронна идентификация.

При нея удостоверяването на потребителя и издаването на облачен е-подпис става от разстояние, независимо в коя точка се намира клиентът, без необходимост от явяване в офис. Процесът на идентификация е бърз, интуитивен, лесен за изпълнение и протича в реално време.

За целта е необходимо единствено потребителят да инсталира на телефона си приложението B-Trust Mobile и да разполага с камера, интернет връзка и валиден документ за самоличност. Идентификацията става на база снимка на документ за самоличност и селфи. Целият процес отнема по-малко от 5 минути.

Издаването на Облачен КЕП е безплатно, като със самото издаване БОРИКА предоставя 3 безплатни подписвания. Заплащането впоследствие е на база направени транзакции, а потребителят може да избере измежду различни ценови пакети. Приложението поддържа история и архив на всички подписани документи.

Подписът може да се положи отвсякъде и по всяко време, не се изисква специфичен софтуер и поддръжка, а само интернет връзка, браузър и достъп до портала B-Trust. С Облачен КЕП могат да бъдат подписвани  всякакъв тип документи, със силата на саморъчно положен подпис.

Към момента, едно от ключовите приложения на Облачния КЕП е в комуникацията на гражданите с държавната администрация. Подписвайки с него, потребителите могат да заявяват и получават услуги на всички централни, областни, общински и специализирани администрации. Услугата е интегрирана в порталите за електронни услуги на Държавна агенция „Електронно управление”, Агенция по вписванията, портала на софтуерна група АКСТЪР и др.

Услугата по електронна идентификация, предлагана от БОРИКА, разширява значително и възможностите на бизнеса за привличане на клиенти от разстояние. Ако доскоро, за да сключиш договор с банкова или финансова институция, застрахователно, пенсионноосигурително дружества или телеком оператор, се изискваше явяване в офис, то вече разпознаването самоличността на клиента е възможно от разстояние. Единственото условие е той да има активирано приложение B-Trust Mobile и издаден Облачен КЕП.

От БОРИКА съобщават, че в момента текат проекти по интеграция на решението за електронна идентификация със системите на няколко застрахователни и пенсионноосигурителни компании, както и  банкови институции.

„Успешното реализиране на подобни решения в практиката ще промени начина, по които живеем и работим, ще промени и начина, по който функционират държавата и бизнесът”, коментира Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД.

Коментари по темата: „БОРИКА предложи отдалечена е-идентификация със селфи”

добавете коментар...

  1. Бабави

    И отново ФБ.
    Мерси.

Коментар