Смарт-китара обединява цифровия и аналоговия свят

Този инструмент съчетава красотата на традиционните китари и съвременните технологии
(снимка: Mooer Audio)

Правени са редица опити да се добави технология за цифрова обработка на звука към аналоговите китари, за да могат музикантите да са „многофункционални“, както и да се вградят многобройни китарни тонове в един инструмент. Най-новият опит в тази посока обещава да е постигнал това, което всички други досега не са.

Интелигентната китара GTRS 800 е създадена, за да „наследи красотата на традиционните китари и да използва удобството на съвременните технологии“. Създателят ѝ Mooer Audio казва, че интелигентният процесор в основата на инструмента е разработен от майстори на китарата и собствени звукови инженери на компанията.

Цифровата технология се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет 4000 mAh за до 10 часа непрекъсната употреба. Зареждането става през USB-C порт. Китарата, разбира се, може да функционира като стандартна HSS електрическа китара, ако цифровата технология бъде изключена или батерията свърши.

Наред с това USB-C портът може да се използва и за записване на изпълненията на компютър, работещ със софтуер за производство на музика.

Включени са голям брой предварително зададени тонове, които се набират с помощта на „супер-бутон“, който свети, когато е активен. Предлагат се над сто ефекта, заедно с куп емулации, някои ударни звуци, метроном и 80-секунден лупер.

На този етап не е ясно как цялата тази цифрова магия влияе на това, което излиза от китарата, но без съмнение подробностите ще бъдат „изчистени“ преди старта.

Вградена е и опция за безжична свързаност Bluetooth 5.0, която позволява на инструмента да се сдвоява с придружаващото го приложение за iOS / Android, работещо на смартфон – за допълнителен контрол на тона, възможности за стрийминг предаване на живо, запис и тиха практика чрез включени слушалки.

За да помогне на музикантите да превключват цифровите тонове, докато ръцете им са заети със свиренето, разработчикът е предвидил и безжичен крачен превключвател.

След като изпрати прототипи на музиканти от цял свят за тестване и доработи дизайна въз основа на тяхната обратна връзка, Mooer Audio се готви да пусне серията 800 в Indiegogo. За момента няма повече информация, но се очаква китарата да бъде един от най-интересните музикални инструменти на ръба на аналоговата и дигиталната ера в музиката.

Коментар