CNN: Microsoft се отърва от „най-мразения си продукт”

Internet Explorer дебютира през 1995 г. като част от Windows 95
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft най-сетне се отърва от най-мразения си продукт – с това заглавие CNN обяви новината, че компанията от Редмънт сложи край на браузера Internet Explorer. Изданието определи софтуера като „един от най-омразните продукти на Microsoft, който отказваше да умре”.

Въпреки, че самата компания отдавна го загърбва и пренебрегва, браузърът „по чудо успя да се задържи цели 26 години”, пише още CNN. Повечето потребители на Windows 10 обаче изобщо не са и забелязали, че имат IE на своите компютри, отбелязва CNN.

„Internet Explorer дебютира през 1995 г. като част от Windows 95 и се превърна в хит веднага. Успешно уби Netscape Navigator и постигна виртуален монопол в началото на 2000-те”, припомня изданието.

„Но Microsoft не успя да направи нужните нововъведения, като по същество остави Internet Explorer 6 сам да събира прах и паяжини в продължение на пет години. Това разочарова клиентите и ги тласна към търсене на по-добри решения. Internet Explorer стана синоним на грешки, проблеми със сигурността и остарели технологии”, допълва CNN.

В крайна сметка, Microsoft най-накрая пусна IE7 през 2006 г., но щетите вече бяха нанесени – Microsoft проправи пътя за Firefox и след това за Chrome.

С Internet Explorer 9 през 2011 г. Microsoft като че ли най-накрая пусна модерен браузър. Но въпреки усилията и досега IE все още не поддържа разширения, не се предлага на устройства с различна от Windows операционна система и не се синхронизира с други устройства по подразбиране – неща, които Chrome и Firefox правят.

В Reddit дискусия под надслов „Питай ме каквото и да е” през 2014 г. разработчиците на Internet Explorer признаха, че Microsoft обмисля промяна при браузера, за да „се отърве от негативните възприятия” за него.

Коментари по темата: „CNN: Microsoft се отърва от „най-мразения си продукт””

добавете коментар...

  1. :o)

    Трябва да си много тъп, преди да повярваш на тая статия 🙂
    Виждам че някой вече се е сетил.
    Дали ще се казва IE , Edge или нещо друго пак ще го има 🙂
    Да не говоря за шибаните им боклуци свързани Teams, Office 365 и прочие…

  2. Петко

    Дали се казва IE или Edge има ли разлика? Операта през всичките години пребъде, докато през Хром се набутват всякакви вируси, реклами, слаб браузър.

  3. Anonymous

    Запазен стил на Майкрософт … крадене и пак крадене на чужди продукти и в последствие унищожаване на конкуренция и на откраднатото имущество също го унищожават.

  4. Anonymous

    Трагедия и драма за писачите на уеб и уебсайтъджиите цял бизнес развиваха с разни джава скриптове, тулове за да има поддръжка на великия IE и дизайнерите надуваха цените луда драсканица на код. А банките зависеха изцяло от IE 6.0 и разни актив х контроли.

    Сега извращението е да се ползува C# изкълчен C++ голям сакатлък. друго извращение от MS е TypeScript натакован JavaScript също и Silver light който умря трябваше да конкурира адобе флаш анимациите и те умреха вече. Изобщо в ИТ сферата се събраха много умрели и трупове. Всичко до което се докосне Майкрософт умира след време.

  5. fg

    MS да сложи край на MS

  6. 2029

    Ще трябва да почакаме до 2029 за окончателния край и на този боклук

  7. MS

    Ако MS се отърве от Win …

  8. Стилиян Иванов

    Отлична идея, но закъсняла.

  9. Лара

    Най-после…

Коментар