Как OFDMA промени Wi-Fi и рутерите – Tenda RX3

Домашният рутер Tenda RX3 идва с предимствата на Wi-Fi 6 технологиите, вкл. OFDMA
(снимки: TechNews.bg)

Безжичният Wi-Fi стандарт претърпя съществени промени в последните години, в резултат на което рутерите значително подобриха своята функционалност и в крайна сметка потребителското изживяване във все по-натоварените домашни мрежи.

Една от ключовите характеристики на стандарта Wi-Fi 6 (802.11.ax) е OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access – Ортогонален множествен достъп с разделяне на честотата), която рязко повиши ефективността на използване на честотна лента на безжичните канали между рутера или точката за достъп (AP) и свързаните към мрежата устройства. Тази функция се поддържа и от новия рутер Tenda RX3, който представихме наскоро. Ето в какво се състои нейното предимство:

Идеята с внедряване на OFDMA в Wi-Fi 6 и съвместимите мрежови устройства е да се максимизира използването на капацитета на честотната лента при обслужване на множество потребители в наситена среда, каквато днес са домакинствата – пълни с компютри, смартфони, таблети, телевизори и други устройства с достъп до интернет.

Предишната технология OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing, или Ортогонално мултиплексиране с честотно разделение), която се използва в Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5, предполага, че безжичният канал се споделя от множество клиенти, като в даден интервал от време само един клиент предава данни.

Клиентите използват протокол CSMA (Carrier-Sense Multiple Access, или Множествен достъп с разпознаване на носещата), за да минимизират и управляват сблъсъците в канала. Всяко устройство прослушва канала през определен период от време, за да определи дали е достъпен и да прехвърли пакета си с данни. След това изчаква потвърждение, че пакетът с данни е получен и ако не е, се опитва да го изпрати отново.

Но когато каналът е претоварен с чакащи да предават устройства, броят на сблъсъците може да бъде голям и това води до лоша производителност на безжичната мрежа. Освен това всяко клиентско устройство използва пълната честотна лента на канала, независимо дали се нуждае от нея или не.

За разлика, OFDMA осигурява динамично присвояване на честотната лента на канала на множество потребители едновременно. Каналът е разделен на по-малки подканали, наречени ресурсни единици (Resource Units – RUs). Във всеки интервал от време рутерът или AP присвояват RUs на всеки клиент въз основа на неговите нужди от честотна лента. Това се прави динамично и всеки времеви слот може да има различен набор от назначения на RUs.

Същевременно, стандартът Wi-Fi 6 предвижда, че в канала ще има и стари клиенти, които не поддържат OFDMA, така че рутерът и AP трябва да работят по съответния начин с тях. Клиентите, съвместими с Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5, ще продължат да работят, използвайки OFDM на цялата честотна лента на канала. Това означава, че пълните предимства на Wi-Fi 6 ще бъдат постигнати, когато повечето или всички клиенти са Wi-Fi 6.

OFDMA е голяма стъпка напред в света на безжичните Wi-Fi мрежи. Начинът, по който рутерът контролира предаването на данните и използването на честотната лента на канала е значително подобрен, което носи съществено ползи в претоварените с устройства домашни мрежи, като най-очевидната е липсата на забавяния в интернет достъпа.

Новият двубандов AC1800 рутер Tenda RX3 идва с предимствата на Wi-Fi 6 технологиите. Този модел работи в два честотни диапазона и поддържа сумарна скорост на трансфер 1775 Mbps – 574 Mbps при 2,4GHz и 1201 Mbps при 5GHz.

Рутерът може да обслужва до 35-45 свързани устройства, с ефективно използване на честотната лента, благодарение на технологии като MU-MIMO и OFDMA, което го прави особено подходящ за приложения от рода на онлайн игри и HD видео стрийминг, ползвани едновременно от потребителите в домашната мрежа, наред с обичайните други приложения като сърфиране в уеб, електронна поща, общуване в социални мрежи и т.н.

Гигабитовият рутер Tenda RX3 се предлага на пазара у нас от партньорите на официалния дистрибутор Most Computers на цена около 120 лв. с включен ДДС и гаранция 3 години.

Коментар