Google пусна първата си изцяло електрическа Street View кола

Модифициран Jaguar I-Pace влезе в ролята на Street View автомобил в Дъблин
(снимка: Jaguar Land Rover)

Първото изцяло електрическо превозно средство на Google Street View вече работи и кръстосва Дъблин. Неговата поява е резултат от партньорство между Google и Jaguar Land Rover.

Модифицираният Jaguar I-Pace ще се използва и като част от нова инициатива за картографиране на качеството на въздуха в града, използвайки мобилни въздушни сензори за събиране на данни, докато обикаля улиците през следващите 12 месеца.

Jaguar пусна своя изцяло електрически SUV I-Pace през 2018 г. В него има 90 кВтч батерия за пробег от около 386 км. Приспособявайки го за използване като превозно средство на Google Street View, инженерите на компанията е трябвало да добавят специални опори на покрива за камерата и ново стъкло в задния прозорец, за да включат окабеляването и разпределителните устройства за специалните контроли на Street View.

Колата едновременно ще снима за актуализиране на картата на Google Maps за Дъблин и ще събира екологични данни за качеството на въздуха.

Новото начинание има и подкрепата на градския съвет на Дъблин и неговата инициатива Air View Dublin, благодарение на което мобилните въздушни сензори улавят „улични” данни за емисиите на азотен диоксид, въглероден диоксид и фини прахови частици (PM2,5) в града.

Измерванията ще продължат през следващите 12 месеца, като изследователските партньори ще анализират тези данни и ще ги превърнат в карти на местно замърсяване на въздуха на улично ниво.

„Качеството на въздуха е сериозен проблем, особено за градовете. Но има пропуски по отношение на локализираните данни и цялостната представа за състоянието на въздуха, достъпни както за вземащите решения, така и за гражданите”, казва Пади Флин, вицепрезидент по географските дейности в Google.

„Като част от проекта използваме сензорна технология, за да уловим тези важни данни и да ги направим достъпни, за да можем заедно с градския съвет на Дъблин да управляваме планирането на решения”, поясни Флин.

Коментар