Обновен USB поддържа 240W мощност

Опцията 240W в новата версия на USB предполага разширяване на приложението на интерфейса
(снимка: CC0 Public Domain)

Актуализация на стандарта USB-C поддържа мощност 240 вата (W), което ще позволи включване на енергоемки устройства като геймърски лаптопи, 4K монитори и принтери в универсалния порт. Скокът в максималната мощност е повече от два пъти спрямо днешното ниво от 100 вата.

Форумът за внедряване на USB (USB-IF) – индустриалната група, която разработва технологията – разкри новите нива на мощност във версия 2.1 на стандарта USB Type-C. Опцията 240W се нарича Extended Power Range или EPR.

USB се появи като полезен, но ограничен порт за включване на клавиатури, мишки и принтери към компютрите, припомня CNET. По-късно той измести Firewire и други портове, тъй като по-високите скорости му позволяват да се справя с по-взискателни задачи. USB се оказа полезен и за зареждане на телефони, когато започна мобилната революция, доставяйки мощност, а не само данни.

Опцията за 240W мощност в новата версия на стандарта означава, че USB може отново да разшири своето приложение. Към кабелите, поддържащи 240W, ще има допълнителни изисквания, за да отговорят на новите нива на мощност. USB-IF ще изисква те да носят специфични икони, така че крайните потребители да могат да се убедят визуално, че кабелът поддържа до 240W.

240 вата са достатъчни за работа с по-големи монитори, принтери, геймърски лаптопи и други устройства. 32-инчовият 4K монитор Dell UltraSharp, например, има максимална консумация 230W, подобно на 17-инчовия геймърски лаптоп Omen на HP.

USB все още не успял да измести Thunderbolt интерфейса на Intel. Но новата спецификация USB4 със скорост до 40 Gbps всъщност интегрира технологията на Thunderbolt (който също поддържа 40 Gbps).

USB4 засега се среща само в по-новите лаптопи, докато утвърденият Thunderbolt предлага някои предимства по отношение на надеждността. Thunderbolt използва USB-C портовете на лаптопа чрез т.нар. „alt mode”, но не всички USB-C портове поддържат Thunderbolt.

Този „алтернативен” режим позволява също включване на HDMI и DisplayPort кабели на външни монитори в USB-C портове. Въпреки това HDMI кабелите остават популярни  и дори се предполага, че Apple може да възстанови HDMI порта, след като години наред предлагаше само комбинирани USB-C/Thunderbolt портове.

Коментар