Българският суперкомпютър е кандидат за юнския Топ 500

Петаскейл суперкомпютърът Discoverer с тегло 30  тона е поместен в София Тек Парк
(снимка: Лилия Йотова / предоставена от Atos)

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, ще заработи през юли, стана ясно от среща на екипите на компанията Atos и София Тех Парк, където е базирана машината, с френския посланик у нас Флоранс Робин.

„Предстои да завършим всички необходими тестове на конфигурацията и да направим нужното обучение на екипа в София. Целта ни е още през юни Discoverer да влезе в класацията TOP500 на суперкомпютрите по целия свят”, заяви Ярослав Войтех, ръководител на проекта от страна на Atos и оглавяващ звеното HPC & Big Data на компанията в Чехия.

Проектът за високопроизводителната машина се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България” с водещ партньор „София Тех Парк” АД, а доставката, монтажът и обучението на екипа са поверени на френската компания за дигитална трансформация Atos.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

„Наличието на суперкомпютъра ще превърне страната ни в дигитален хъб, в който да се включат представители както от академичната общност, така и от бизнеса. Връзката на Discoverer с останалите изчислителни центрове от Европейската мрежа на EuroHPC машините ще даде възможност и за ефективна съвместна работа с водещи европейски изследователи и специалисти, както и за споделяне на познания, технологии и опит”, каза Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

„В сърцето на българския суперкомпютър има и частица от Франция”, каза посланик Флоранс Робин
(снимка: Лилия Йотова / предоставена от Atos)

Подготовката на кадри в областта на HPC ще бъде ключово за бъдещето развитие на България, заяви Симеон Стоянов от „Петаскей Суперкомпютър – България”. За да има резултати в тази посока, е важно да се насърчи сътрудничеството между бизнеса и академичните среди, смятат участниците в срещата .

„Това е стратегически проект с огромно значение не само за Европа, но и за България, който вярвам, че ще донесе огромни ползи както за развитието на научно-технoлогичната сфера, така и за икономиката”, каза посланик Робин, като подчерта, че „в сърцето на българския суперкомпютър има и частица от Франция”.

Петаскейл суперкомпютърът Discoverer с тегло 30  тона е поместен в 12 изчислителни стелажа, като са налични още 2 стелажа с помощна инфраструктура. Базиран е на архитектура BullSequana XH2000 на Atos и процесори AMD EPYC с общо 144 384 ядра, има оперативна памет над 300 терабайта и 2 петабайта сторидж капацитет. Процесорите се охлаждат чрез топла вода, я цялата система е подсигурена чрез непрекъсваемо захранване с мощност 1 MW.

Коментари по темата: „Българският суперкомпютър е кандидат за юнския Топ 500”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Експертите по супер компютри пак изнамериха какво да измляскат.

  2. Бейб,64

    Чакат ли се и румънски Фужицу сървъри с меню на немски?
    Ако има да дойдем за откриването.

  3. unabomber

    Доста смешно звучи как някакъв суперкомпютър щял да ни връща на някаква си карта. Покупката на болид от Форума 1 не те прави състезател. Покупката на суперкомпютър не те прави технологичен лидер, нито пък иноватор.

  4. ха

    Как гордо само звучи “българският суперкомпютър”. Както гордо звучат вече статиите споменаващи за световен производител със сергия и в България.

Коментар