Instagram вече позволява скриване на „лайковете”

Стремежът на хората да се харесват на околните в социалните медии може да има наркотичен ефект
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа Instagram вече предлага на потребителите опция да скрият броя харесвания, които получават за своите публикации в приложението. Целта е да се „намали натискът върху преживяванията на хората” в платформата.

Потребителите с активирана функция вече ще виждат само името на някой последовател, който е харесал публикацията, придружено от „и други”, вместо от бройка. Инструментът е тестван в няколко държави от 2019 г., но сега се въвежда в световен мащаб.

„Отне ни повече време, отколкото се надявах, но съм доста развълнуван от това, че давам на хората по-голям контрол над преживяването”, казва шефът на Instagram Адам Мосери, цитиран от BBC.

Причината за подобен ход са опасенията, че стремежът на хората да се харесват на околните в социалните медии може да има наркотичен ефект, а недостигът на лайкове да повлияе зле на самочувствието – включително до степен човек да си създаде проблеми с душевното здраве.

Промяната е обратима. Всеки, който не харесва новото положение, може да си „върне” брояча. „Важно е да се да се даде избор на хората”, добави Мосери.

Според него, един потребител може известно време да не се интересува от харесванията, но след няколко месеца да поиска да види какво показват статистиките за реакцията на обществеността към неговите публикации. Със сигурност, когато потребителите бъдат изправени пред „еднопосочна врата”, това не се приема добре и среща отпор, смятат в Instagram.

Алгоритъмът на Instagram все пак ще взима предвид броя харесвания при популяризиране на публикации в платформата, но ще отчита и други фактори, като например какво следва или с какво се ангажира потребителят.

Коментари по темата: „Instagram вече позволява скриване на „лайковете””

добавете коментар...

  1. Bossa530

    500

  2. :o)

    ще бъда развълнуван в момента в който социалните мрежи изчезнат в този си вид 🙂
    Това изкуствено създаване на нужди и на благосъстояния пред обектива на камерата е жалко и трагично за човешкия вид. Това са онези маймунки дето крадат златните часовници и ланци на туристите и се кефят как лъщи 🙂

Коментар