Софтуерният бранш иска по-ефективна СТЕМ система

Бизнесът в лицето на БАСКОМ е готов да подпомогне ИТ образованието в средните училища
(снимка: CC0 Public Domain)

Общото събрание на БАСКОМ настоява за повече прозрачност при изграждането на ИТ инфраструктурата в България, вкл. следващите серии СТЕМ-кабинети, особено предвид на това, че темата е залегнала и в Плана за възстановяване, който България представя пред ЕК.

Образованието ще продължи да бъде сред главните приоритети на браншовата организация на софтуерните фирми, бе подчертано на Общото събрание на асоциацията. БАСКОМ приветства положителните резултати от Националната програма „Обучение за ИТ кариера” и професия „Приложен програмист”, както и изграждането на СТЕМ-кабинети в училищата в страната, но отправи критика към процеса по оценяване в конкурса.

Членовете на асоциацията са категорични, че учителите са тези, които трябва да инициират идеи как да функционират СТЕМ-кабинетите отвъд ремонта и техническото оборудване. СТЕМ-кабинетите следва да са „места за откривателство посредством науката и технологиите, а не просто стаи с техника”.

БАСКОМ е готова да участва в изработването на нова учебна програма по информационни технологии за средните училища, която да позволява истинска ефективност на СТЕМ-системата, стана ясно още на Общото събрание и редовната пролетна среща на мениджърите на компаниите-членове в Боровец.

По отношение на висшето образование, софтуерните компании са на мнение, че Министерството на образованието и науката трябва да засили сътрудничеството си с бизнеса, а университетите да станат по-гъвкави в привличането на непрофесионални преподаватели – хора с опит и практически умения в софтуерния бизнес.

Участниците в събитието се обединиха около нуждата да се продължат дългосрочните инвестиции на бизнеса и държавата в следващите поколения дигитални специалисти в страната.

Софтуерната асоциация призова също да се осигури дългосрочна стабилност и предвидимост на данъчно-осигурителната рамка като основа за развитието на бранша и привличането на чуждестранни инвестиции.

Общото събрание на БАСКОМ даде възможност асоциацията да се отвори в бъдеще и за нов тип членове – компании, които предоставят услуги по софтуерна поддръжка, както и компании, които в подкрепа на основната си дейност, развиват значителен собствен капацитет за разработка на софтуер.

Коментари по темата: „Софтуерният бранш иска по-ефективна СТЕМ система”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Да вярно, държава има само ако е под крилото на партията. Иначе няма. Рекли Позитанските певци и певици, под диригентството на Кремълския Балшой театр.

  2. :o)

    софтуерния бранш искал…
    ми стройте училища, приемайте деца безплатно и искайте…
    от кой искате – държава има ли? правителство има ли? план програма има ли?

    Обръчи от фирми, които да източват държавата, визия никаква

Коментар