А1 и Acronis предложиха „сигурност като услуга”

Всеки, които има дигитални активи, е интересен за кибер-нападателите, казва Иван Дудин
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Предложенията за „сигурност като услуга” стават все повече на пазара, но най-новата оферта в тази област идва от интересен тандем: A1 и Acronis. За бизнес потребителите от всички размери и мащаби – малки, големи и средни – двете компании са разработили комбинация, която съчетава мащабния център за данни на A1 с динамичната услуга за сигурност на данните на Acronis, която стъпва на изкуствен разум.

Центърът за данни на А1 предлага за бизнес потребителите възможност за ползване на сървъри според всички правила на физическата и дигиталната сигурност. Счетоводни къщи, адвокатски кантори, архитектурни студиа, производствени фирми – всички сектори могат да ползват наличните ресурси за свои приложения или просто за съхранение с цел така важното дублиране на данните.

Сега бизнесът може да се възползва от усъвършенствания механизъм за киберзащита, разработен от Acronis, за да си гарантира сигурността на устройствата – компютри, лаптопи, телефони, а резервните копия на данните да съхранява, като част от услугата, в центъра за данни на A1.

Допреди пандемията обект на кибератаки бяха предимно големите организации, най-вече с нападения от типа „изнудване” – криптиране на всички работни файлове и искане на откуп, обясни Иван Дудин, регионален директор на Acronis. Става дума за така наречения рансъмуер. Сега обаче интересни за кибер-нападателите са и средните и малките фирми – въобще всеки, който има някакви дигитални активи, добави Дудин.

В същото време цената на организиране на една кибератака е значително спаднала, посочи експертът на Acronis. Тъмната ИТ индустрия се възползва от всички екстри на технологичния напредък, за да автоматизира атаките. На черния пазар се продават най-различни шаблони и „заготовки” за кибер-нападения и рансъмуер и са все по-евтини от ден на ден. Това е причината, поради която все повече малки фирми и организации, а също и частни лица, попадат в списъка на нападнатите.

Именно на тази тенденция отговаря комбинираната услуга, разработена от телекома и фирмата за киберзащита. Системата на Acronis защитава „крайните точки” – потребителските устройства, а същевременно поддържа актуално резервно копие (бекъп) на сървърите на A1, тъй като „пробивите винаги идват от хората”, казва Дудин.

Потребителите са най-слабото звено, когато става дума за кибератаки: забързани в ежедневния работен ритъм, служителите често пъти не се колебаят, преди да отворят прикачен файл в електронната си поща, без да се замислят, че той може да е носител на зловреден код. Лесно се изкушават работещите хора да кликнат върху нещо, което е озаглавено, например, „обновен график за отпуските” или „нареждане от директора”.

Също толкова лековерно служителите са готови да включат към работния си компютър флашка с памет, намерена на входа на дома си, например. Това може да доведе до атака с криптиране на всички важни документи на фирмата, но и до глоби и санкции, способни да я унищожат.

За справянето с най-новите, „zero-day” атаки, за които все още няма налични регистрирани случаи, платформата на Acronis разчита на изкуствен интелект. Той разпознава съмнителното поведение, дори и никога по-рано да не е имало подобна атака или вирус.

Коментар