Италианци създадоха достъпна система за квантово криптиране

Нова квантова разработка обещава по-сигурни комуникации със съществущавото оборудване
(снимка: CC0 Public Domain)

В ново изследване италиански учени демонстрираха автоматизирана, лесна за работа система за разпределение на квантови ключове (QKD), използвайки съществуващата оптична мрежа в град Падуа.

Тестът на място представлява важна стъпка към внедряването на тази изключително сигурна квантова комуникационна технология, която използва комуникационни мрежи, вече налични в много региони по света.

QKD предлага непробиваемо криптиране за комуникация на данни, тъй като използва квантовите свойства на светлината, за да генерира сигурни произволни ключове за криптиране и декриптиране на данни, отбелязва Sci Tech Daily.

„QKD може да бъде полезен във всяка ситуация, в която сигурността е от първостепенно значение, тъй като предлага безусловна сигурност за процеса на обмен на ключове”, казва Марко Авесани от Университа дели Студи ди Падуа в Италия, съавтор на новото проучване с Лука Калдераро и Джулио Фолето. „Може да се използва за криптиране и удостоверяване на здравни данни, изпращани между болници, или за парични преводи между банки, например”.

Целият предавател за новата QKD система се побира в 19-инчов сървърен шкаф
(снимка: Luca Calderaro, Università degli Studi di Padova)

В журнала Optics Letters на изследователската общност The Optical Society (OSA) изследователите, ръководени от Паоло Вилорези и Джузепе Валоне, съобщават, че тяхната система е стабилна във времето и може да генерира квантово защитени криптографски ключове при устойчиви скорости спрямо стандартна телекомуникационна инфраструктура.

„QKD системите обикновено изискват сложна система за стабилизиране и допълнителен хардуер за синхронизиране”, казва Авесани. „Ние разработихме пълна QKD система, която може да бъде директно свързана със стандартно телекомуникационно оборудване и не изисква допълнителен хардуер за синхронизация. Системата се вписва лесно в шкафовете, често срещани в сървърните помещения”.

Коментар