Неприятните изненади на IoT и смарт-грида

Програма за интелигентно пестене на енергия изненада неприятно някои жители на Тексас
(снимка: CC0 Public Domain)

Тексас е един от няколко щата в САЩ, които страдат от рекордни жеги в рамките на топлинна вълна, която кара хората да се чудят къде да се заврат. Всички, които имат климатизация, са „набичили” студеното до краен предел.

Съветът за електрическа надеждност в Тексас (ERCOT) призова жителите да помагат, като повишат температурите в домовете си чрез термостатите. Ала някои собственици на смарт-термостати бяха изненадани да забележат, че техните устройства „сами” са повишили температурите на жилищата, оставяйки стопаните да „врят в собствената си пот”, разказва Gizmodo. Оказва се, че някои потребители просто не са прочели дребния шрифт.

Редица жители в района на Хюстън ентусиазирано са се записали в програма, наречена „Smart Savers Texas” (програма за интелигентно пестене на енергия) като част от промоция, се казва в репортаж на местната телевизионна станция WFAA. Споразумението гласи, че в замяна на участие в лотарии, клиентите дават съгласие операторът на програмата EnergyHub да контролира термостатите дистанционно при пиково натоварване – „по време на големи енергийни нужди”. Явно такава голяма нужда е настанала.

Брандън Инглиш, с когото са разговаряли репортерите на WFAA, разказва, че се е прибрал от работа в сряда и открил, че температурата на интелигентния му термостат е била вдигната, докато жена му и новородената му дъщеря спят. „Те са спали достатъчно дълго, за да не забележат, че къщата вече беше стигнала до 78 градуса (25 градуса Целзий)”, споделя Инглиш. „Събудиха се изпотени”.

Човекът се е отписал от програмата веднага, щом разбрал за „сделката”. Опасява се, че дистанционното регулиране на температурата може да повлияе зле на здравето на семейството му. Казва, че дъщеря му може да прегрее. „Тя е на 3 месеца. На тази възраст се дехидратират много бързо”.

Уебсайтът на EnergyHub уточнява, че организацията си партнира с няколко доставчика на термостати, включително Google и Amazon, а списъкът с клиенти включва големи енергийни компании като National Grid, CenterPoint Energy и ERCOT.

По време на енергоспестяващи събития програмата „увеличава температурата на участващите термостати с до четири градуса, за да намали консумацията на енергия и да облекчи натоварването върху мрежата”, поясни Ерика Даймънд, вицепрезидент по клиентските решения в EnergyHub, в изявление по имейл.

Тя добави, че клиентите обикновено получават оферта за присъединяване към програмата от своя доставчик на енергия или от производителя на термостата и могат да се откажат по всяко време. Средно тези енергоспестяващи събития се случват между два и осем пъти всяко лято, каза Даймънд пред USA Today.

CenterPoint Energy заяви, че е провела „събитие за тестово ограничаване” на 16 юни (въпросната сряда) от 14:00 до 17:00 ч. и е уведомила EnergyHub да намали консумацията на енергия за своите клиенти, които са се съгласили да участват в програмата „Smart Savers Texas”. След получаване на известието EnergyHub е коригирала термостатите за участващите клиенти.

„Smart Savers Texas помага да се поддържа надеждността на мрежата, като се работи с производителите на термостати и партньори по сигурността, за да бъдат регистрирани собствениците на свързани термостати, така че да участват в намаляването на потреблението на енергия, когато мрежата има най-голяма нужда от това”, гласи анонсът на фирмата.

Оттам изрично подчертават, че всеки участник активно се съгласява с условията на програмата и може да се откаже от нея по всяко време.

Коментари по темата: „Неприятните изненади на IoT и смарт-грида”

добавете коментар...

  1. Филанкишията

    Пак ли ти бе ?
    Поограмоти се малко.”Плоскоземците” имат даже сайт.
    Такива са: тъпи,прости реднекове. И овце.

  2. Фофу

    Позитанската тромба и тук наду малоумията. Явно нещо е закъсал за пари и сега прави плонжове на всеки километър.

  3. Филанкишията

    Няма нищо чудно.
    Тъпи,прости реднекове. Овце.
    Щом вярват,че Земята е плоска и е център на вселената (ма така пишело в библията)…

Коментар