Си Дзинпин призова за отпор на технологичните войни

Си Дзинпин критикува САЩ за това, че иска да попречи на развитието на Китай
(снимка: news.cn)

Китайският президент Си Дзинпин призова политическите партии по целия свят да се противопоставят на всяка държава, която участва в „технологични блокади” – намек за поведението на САЩ, която наложи редица ограничения за търговията с ИТ продукти, произвеждани в Китай.

Докато администрацията на американския президент Джо Байдън потърси подкрепа от редица страни, включително Европейския съюз и Япония, за да координира по-строга политика на ограничение срещу Китай, Пекин пък удвои търсенето на подкрепа от страна на приятелски държави като Северна Корея и Сърбия.

„Заедно трябва да се противопоставим на всички актове на едностранчивост в името на многообразието”, каза Си във виртуална среща на представители на 500 партии от 160 страни като Русия, Зимбабве, Куба и Буркина Фасо във вторник, за която съобщава The Guardian.

„Поглеждайки от позицията на „моята страна най-напред”, светът е тесен и претъпкан и често изпълнен с ожесточена конкуренция”, каза Си в очевиден намек за политиката „Америка на първо място” на бившия президент Доналд Тръмп. По негово време бяха наложени тежките ограничения за търговия на ИТ продукти с Китай.

Си поднови призива си светът да работи за „изграждане на общност със споделено бъдеще за цялото човечество” и заяви, че всяка страна, която участва в „технологични блокади” и „разцепление в развитието”, трябва да бъде отхвърлена.

Китайските дипломати често критикуват САЩ за това, че се опитват да попречат на развитието на страната, като прекъсват достъпа им до американските технологии. От няколко години двете държави водят търговска война, която някои анализатори определят като технологична.

Коментари по темата: „Си Дзинпин призова за отпор на технологичните войни”

добавете коментар...

  1. :o)

    няма лошо че думите са извадени от някакъв контекст 🙂

    Лошото е че са били на ПАРТИЕН КОНГРЕС 🙂
    Такива каквито татковците на сегашните интернет тролове и ушанки
    ставаха прави в залата и крещяха с пълно гърло, пляскайки :
    КА ПА ЕС ЕС , БЕ КА ПЕ, КА ПА ЕС ЕС , БЕ КА ПЕ

  2. чичо Митко

    За добро или не, повечето козове са в глобалистите които са от основните противници на Си.

  3. Anonymous

    светът е тесен и претъпкан и често изпълнен с ожесточена конкуренция”, каза Си

    претъпкването може да се реши с covid-666 , всички да си седят у дома.

    ожесточена конкуренция – китай няма конкуренция , ако е произведно извън китай значи е фалшиво.

Коментар